Οι αποδείξεις των δαπανών δεν θα υποβληθούν εφέτος μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά θα διατηρηθούν από τους πολίτες για να προσκομιστούν σε περίπτωση ελέγχου, σύμφωνα με τον αναλυτικό οδηγό του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων.

Ο οδηγός θα αποσταλεί στους πολίτες μαζί με τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων (Ε1).

Στο πρώτο μέρος του φυλλαδίου παρέχονται πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Το υπουργείο οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή, προκειμένου να μην δημιουργηθεί το χάος των προηγούμενων ετών, που είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου στα εισοδήματα των φορολογούμενων.

Επισημαίνεται ότι ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Σημειώνεται ότι εφέτος για πρώτη φορά θα συμπεριληφθεί στη δήλωση ο αριθμός παροχής του ρεύματος στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αν, για οποιοδήποτε λόγο, ένας ιδιοκτήτης είχε δηλώσει λιγότερα τετραγωνικά στη ΔΕΗ, τότε κινδυνεύει να πληρώσει πρόστιμο στην Εφορία και να δώσει αναδρομικά το ποσοστό που υπολείπεται για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τα δημοτικά τέλη.

Λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, είναι υποχρεωτική η υποβολή της δήλωσης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από το ποσό αυτό.

Για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

Άρα, χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν το 2011 ετήσιο ατομικό εισόδημα από 5.000 έως 6.000 ευρώ υποχρεούνται εφέτος, για πρώτη φορά, να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, μέσω Διαδικτύου, είναι φέτος υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατά τη διάρκεια του 2011 ασκούσαν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο που η δήλωσή του θα υποβληθεί από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για τους υπόλοιπους φορολογούμενους πάνω από ποιο όριο εισοδήματος υποχρεούνται να υποβάλλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά. Το όριο αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 12.000 και 15.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας