Λιγότερο απαισιόδοξη για την Ελλάδα φαίνεται πλέον η Standard and Poor’s
Η πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση θα είναι κοπιαστική και θα διαρκέσει πολλά χρόνια αλλά θα παραμείνει μέσα στο ευρώ, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος για την αξιολόγηση του κρατικού χρέους του οίκου Standard and Poor’s κατά τη διάρκεια διάσκεψης. Τα πιθανά οφέλη από μία επιστροφή στη δραχμή θα εξαφανίζονταν γρήγορα, υπογράμμισε, αλλά πρόσθεσε ότι όλα είναι ανοιχτά αν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος αναταραχής.
Η πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση θα είναι κοπιαστική και θα διαρκέσει πολλά χρόνια, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος για την αξιολόγηση του κρατικού χρέους του οίκου Standard and Poor’s κατά τη διάρκεια διάσκεψης.
Όπως σχολίασε ο Τζον Τσάμπερς, σύμφωνα με το Bloomberg, ο δρόμος θα είναι δύσκολος και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μία δεκαετία.
Ωστόσο υπογράμμισε: «δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή πιθανής εξόδου της Ελλάδας, όπως εξηγεί «όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν χρεοκόπησαν, τελικά θα χρεοκοπήσουν» γιατί το χρέος τους θα είναι σε ευρώ και τα κέρδη τους σε δραχμές.
Πρόσθεσε ότι αξίζει να σκεφτεί κανένας αυτή την παράμετρο αν νομίζει ότι μπορούμε να υπολογίσουμε τα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα από την υποτίμηση. «Αν η ιστορία είναι οδηγός, δεν θα διατηρούσαν για πάρα πολύ τα κέρδη από την ανταγωνιστικότητα, γιατί ο πληθωρισμός θα τα κατέτρωγε», είπε.
Τόνισε ακόμη: «δεν νομίζω ότι υπάρχουν [στην Ελλάδα] ορθολογιστές πολιτικοί παράγοντες που θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Δεν μπορούν να εκδιωχτούν. Αλλά όλα είναι ανοιχτά αν έχεις μία μεγάλη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο».
Η Standard and Poor’s είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στις 28 Φεβρουαρίου λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων, κίνηση που είχε προαναγγείλει εδώ και μήνες.
Ωστόσο είχε επίσης διευκρινίσει ότι η υποβάθμιση αυτή δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νορβηγία: Σε σοβαρή κατάσταση η πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ – H κόρη της επέστρεψε από την Αυστραλία
- Ο Μασκ βγάζει 3.6 εκατ. δολ. την ώρα – Κοιμάται στο πάτωμα, δεν πηγαίνει διακοπές, αν και τρισεκατομμυριούχος
- Πάμε μια βόλτα; Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης για τις στιγμές που διαμόρφωσαν την πορεία του
- Μήνυμα ειρήνης, αποδοχής και συνύπαρξης από το 1ο Σχολικό Street Festival Τέχνης και Αποδοχής του Δήμου Πειραιά
- «Η γη της ελιάς»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ρόδος: Η σύγχρονη κεραμική συναντά την ιστορία στη Biennale που φέρνει 42 καλλιτέχνες από 18 χώρες
- ΟΟΣΑ: Πρόβλεψη για επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και πληθωρισμό στο 4,2%
- Η Θεοπούλα έγινε «ΕΛΑΣίτισσα»… και κάνει θραύση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 03.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-benjaminfarren-11727472-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442