Όπλα και εκρηκτικά σε πρεσβείες της Λιβύης έκρυβε το καθεστώς Καντάφι
Η Λιβύη επί Καντάφι απέκρυπτε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών σε πρεσβείες της χώρας σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος, ανέφερε αξιωματούχος της νέας κυβέρνησης. Το πρόγραμμα συνεχίζονται για πολλά χρόνια και αποκαλύφτηκε μετά την πτώση του κανταφικού καθεστώτος. Μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών είχαν βρεθεί και παραδοθεί το Φεβρουάριο στις ελληνικές Αρχές και στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα.
Η Λιβύη επί Καντάφι απέκρυπτε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό (δηλαδή σε χώρους που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν από ξένες Αρχές) στο πλαίσιο μυστικού προγράμματος, ανέφερε αξιωματούχος της νέας κυβέρνησης.
Πρόκειται για περίστροφα, χειροβομβίδες και υλικά κατασκευής βομβών -ακόμα και χημικών- που μεταφέρονταν σε πρεσβείες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, όπως λέει στο Reuters ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Αζίζ.
Τα όπλα μεταφέρονταν με διπλωματικό σάκο, διαδικασία που εξασφάλιζε ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι καθώς τα περιεχόμενα του σάκου εξαιρούνται βάσει διεθνών συνθηκών. Πάντως η παρουσία όπλων στις διπλωματικές αποστολές δεν απαγορεύεται από τις συνθήκες.
Οι λόγοι δεν είναι γνωστοί αλλά φαίνεται πιθανό ότι θα χρησιμοποιούνταν για δολοφονίες ή ενέργειες κατά ξένων στόχων.
Άλλωστε το κανταφικό καθεστώς είχε πολλές φορές κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες, μεταξύ τους την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της Pan Am που εξερράγη πάνω από Λόκερμπι της Σκωτίας. Πάντως στη δεκαετία του 1990 αποκήρυξε την τρομοκρατική δράση γεγονός που αποκατέστησε τις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου υπενθυμίζεται ότι είχε βρεθεί μία μεγάλη ποσότητα όπλων και εκρηκτικών στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα. Όπλα βρέθηκαν ακόμη στην Αίγυπτο και το Μαρόκο αλλά και σε χώρες της ΕΕ που δεν κατονόμασε ο Λίβυος υφυπουργός.
Σε όλες τις περιπτώσεις είτε παραδόθηκαν στις τοπικές Αρχές ή κανονίζεται η νόμιμη επιστροφή τους στη Λιβύη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ – «Η κόρη μου φώναξε και έτρεξα» λέει ο πατέρας
- Αγορά ακινήτων: Χειμερινά εξοχικά… σε χειμερία νάρκη
- «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη για 3η χρονιά στο θέατρο Σταθμός
- Νέοι ταξιδιωτικοί κανόνες προς την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- ΣτΕ: «Φρένο» σε οικοδομικές άδειες χωρίς έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας
- Αρκάς: Μια καλημέρα στις επιλογές
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-150x74.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)















































![«Ο Ζελένσκι δεν έχει διαβάσει» την ειρηνευτική πρόταση ισχυρίζεται ο Τραμπ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-08T001426Z_1049272535_RC2ZBIA2EIWE_RTRMADP_5_USA-TRUMP-KENNEDY-CENTER-315x220.jpg)


![Κολομβία: Πτώματα που βρέθηκαν στη θάλασσα «ίσως» ανήκαν σε θύματα πλήγματος των ΗΠΑ [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gustavopetro-315x220.jpg)
![Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-02T142339Z_520774740_RC2E8IAEKN5M_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-IRELAND-315x220.jpg)
![Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/car-bomb-michoacan-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442