Αρχίζει την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα «ηλεκτρονικής δίκης»
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα της «ηλεκτρονικής δίκης», δηλαδή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων (e-justice) στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Μέσα στα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια θα επεκταθεί το μέτρο και σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα της «ηλεκτρονικής δίκης», δηλαδή η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων (e-justice) στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Μέσα στα επόμενα 1,5 με 2 χρόνια θα επεκταθεί το μέτρο και σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης δικογράφων προβλέπει την αφαίρεση από τα δικαστήρια όλων των εγγράφων στην πολιτική δίκη (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές, αυτοκίνητα, εργατικές διαφορές κ.λπ.). Τα έγγραφα θα υποβάλλονται πλέον με ηλεκτρονική μορφή από τους δικηγόρους.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 100 εκατ.ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του από πόρους του ΕΣΠΑ.
Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος έχει συνεργαστεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Πρωτοδικείο Αθηνών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2011 εφαρμόζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διαδικασία «Ταχείας Εξυπηρέτησης» (Fast Lane) για την κατάθεση δικογράφων.
Μετά τη διαδικασία αυτή οι δικηγόροι μπορούν να παραδίδουν το δικόγραφο σε ειδικό γραφείο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ την επόμενη εργάσιμη ημέρα μπορούν να το παραλάβουν μαζί με τα σχετικά αντίγραφα και τον προσδιορισμό της δικασίμου, αποφεύγοντας την συχνά πολύωρη αναμονή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Από τον Φεβρουάριο ο σύντροφος της μητέρας δάγκωνε και έκαιγε με τσιγάρο το βρέφος στον Πύργο – Τι ισχυρίστηκε η ίδια
- Το «είναι πολλά τα λεφτά Ρομπέρτο» και η (ακριβή) προσπάθεια να μην καταστραφεί η Τότεναμ
- Good Friday in Greece: Τhe Country Goes Quiet
- Το τελευταίο αντίο στον Μιρτσέα Λουτσέσκου: Συγκίνηση, αποθέωση και συνθήματα για τον θρύλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)
- «Εξοικονομώ» και από τους παρόχους ρεύματος – Με δόσεις στους λογαριασμούς
- Κίνηση: Αυξημένη σε δρόμους και λιμάνια όσο κορυφώνεται η έξοδος των τελευταίων εκδρομέων του Πάσχα
- Η συλλεκτική Mercedes-Benz 170 S που οδηγούσε η Μέριλιν Μονρόε στην Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί
- Τρεις νεκροί σε πλήγματα σε Ρωσία και Ουκρανία, παρά τη συμφωνία για εκεχειρία το Πάσχα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442