«Έλλειμμα αξιοπιστίας» στον βασικό κανόνα του Δημοσιονομικού Συμφώνου βλέπει η Eurobank
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως εργαλείο επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη «πάσχει από ένα έλλειμμα αξιοπιστίας του βασικού κανόνα του», σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank. Όπως επισημαίνεται, «η πιθανότητα μια χώρα να κατηγορηθεί αδίκως είτε για έλλειμμα μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου είτε ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος της είναι σημαντική».
Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως εργαλείο επιτήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη «πάσχει από ένα έλλειμμα αξιοπιστίας του βασικού κανόνα του», σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank, στο πλαίσιο της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη των κ.κ. Μαλλιαρόπουλου και Ζάρκου, «ο κανόνας βασίζεται σε δεδομένα για το δομικό ισοζύγιο των χωρών, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα καθώς υπόκεινται σε σημαντικές αναθεωρήσεις αρκετά χρόνια μετά την αρχική δημοσιοποίησή τους».
Έτσι, λοιπόν, εκτιμούν ότι είναι σημαντική «η πιθανότητα μια χώρα να κατηγορηθεί αδίκως είτε για έλλειμμα μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου είτε ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους της μείωσης του ελλείμματος της».
«Αυτό το πρόβλημα», υπογραμμίζουν, «μπορεί να λειτουργήσει ως βόμβα στα θεμέλια του Δημοσιονομικού Συμφώνου, καθώς τα κράτη της Ευρωζώνης είναι πιθανό να εγείρουν επιφυλάξεις και αμφισβητήσεις όσον αφορά την αξιοπιστία του κανόνα, ουσιαστικά τινάζοντας το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στον αέρα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
