Κράτησε η Γκίλαρντ την αρχηγία των Εργατικών της Αυστραλίας -και την πρωθυπουργία
Με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, η Τζούλια Γκίλαρντ διατηρήθηκε στην αρχηγία του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Στην ψηφοφορία η Γκίλαρντ έλαβε 71 ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού κόμματος, έναντι 31 του Κέβιν Ραντ, πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού.
Με συντριπτική πλειοψηφία, όπως αναμενόταν, η Τζούλια Γκίλαρντ διατηρήθηκε στην αρχηγία του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας και στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας. Στην ψηφοφορία η Γκίλαρντ έλαβε 71 ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού κόμματος, έναντι 31 του Κέβιν Ραντ, πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού.
Οι βουλευτές και γερουσιαστές της κυβερνητικής παράταξης επέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία να στηρίξουν την πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Ραντ είναι δημοφιλέστερος της ίδιας αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ.
Η τελευταία δημοσκόπηση Newspoll που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Australian δείχνει μικρή αύξηση της δημοτικότητας του Εργατικού κόμματος. Μαζί με την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει το 47% (άνοδος 2%) των ερωτηθέντων έναντι 53% του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών (πτώση 2%).
Στο ερώτημα ποιος θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 53% επέλεξε τον Κέβιν Ραντ, το 34% τον Τόνι Άμποτ (ηγέτη της αντιπολίτευσης) και μόλις το 26% την Γκίλαρντ. Μετά την ψηφοφορία ο Ραντ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Γκίλαρντ και δεν θα διεκδικήσει ξανά την θέση του πρωθυπουργού.
Στο σύνολό της η κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού κόμματος έκανε λόγο επίσης για «ενότητα» αφού λύθηκε το ζήτημα της ηγεσίας. Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν όμως αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί η ποθούμενη ενότητα δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα οι δυο πλευρές –η παράταξη Γκίλαρντ και η παράταξη Ραντ– αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς, κάτι που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο η αντιπολίτευση.
Τώρα η πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό –αφού η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι κενή μετά την παραίτηση του Ραντ– και οι αναλυτές αναμένουν να δουν αν θα διατηρήσει στην κυβέρνηση υπουργούς που τάχθηκαν δημόσια υπέρ της αντικατάστασής της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το κόστος στέγασης ως αιτία οργής των ψηφοφόρων – Έλλειψη κατοικιών και αποτυχία του ελέγχου των ενοικίων
- Adédèjì: «Παντρεύοντας» την παράδοση με την καινοτομία
- Τουρκία: Βίντεο από τους πυροβολισμούς με τους 6 νεκρούς
- Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματα» πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες από αρχές Ιουλίου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Ιράν: Ο Τραμπ θέτει μόνος του προθεσμίες και μετά τις ακυρώνει – Απάντηση στην «αναστολή επίθεσης»
- Πώς η μοναξιά επηρεάζει την καρδιάς μας;
- ΔΥΠΑ: Ειδικά προγράμματα 15.000 θέσεων για Δήμους και Περιφέρειες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-127x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)













































![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442