Στις 2 Ιουνίου η ανακοίνωση της ποινής του Χόσνι Μουμπάρακ
Η ετυμηγορία στη δίκη του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου, δέκα μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας που προχώρησε πολύ αργά με μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις. Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για τη δολοφονία περίπου 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011 που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του. Αντιμετωπίζει ακόμη κατηγορίες για διαφθορά.
Η ετυμηγορία στη δίκη του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου, δέκα μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας που προχώρησε πολύ αργά με μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις.
Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για τη δολοφονία περίπου 800 διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2011 που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του. Αντιμετωπίζει ακόμη κατηγορίες για διαφθορά.
Η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Μουμπάρακ και σε στρατιωτικούς που επίσης κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση. Πάντως ο πρώην πρόεδρος απέρριψε την πρόταση που του έγινε από το δικαστήριο να απολογηθεί.
Συγκατηγορούμενοι είναι και οι δύο γιοι του, ο Αλάα και ο Γκαμάλ, αλλά οι εισαγγελείς πρότειναν ποινές φυλάκισης.
Οι δικηγόροι του Μουμπάρακ έχουν δηλώσει ότι ο πελάτης τους είναι αθώος και επισημαίνουν ότι είναι βαριά άρρωστος. Επιπλέον, όπως επιχειρηματολόγησαν, ο Μουμπάρακ δεν παραιτήθηκε επίσημα οπότε καλύπτεται από ασυλία και ισχύει το ακαταδίωκτο.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη του Ιουνίου –και μάλλον νωρίτερα – θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη χώρα. Οι βουλευτικές εκλογές ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη του ισλαμιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο πρόεδρο.
Η δίκη του πρώην ηγέτη της χώρας ήταν ένα από τις μεγάλες δοκιμασίες για την διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση. Ωστόσο, η αργή απονομή δικαιοσύνης για όσα έπραξαν παράγοντες της μουμπαρικής εποχής έχει εξοργίσει τους Αιγύπτιους όπως και η διεξαγωγή της δίκης του πρώην προέδρου που έγινε σχεδόν από την έναρξη της χωρίς να παρίσταται κοινού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΕΛΑΣ: Ο Αδωνισμός, είναι η πολιτική φιλοσοφία Μητσοτάκη και το τελευταίο καταφύγιό του
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442