Αυστηρότερους όρους για τους ξένους καταθέτες προωθεί η ελβετική κυβέρνηση
Σε μία προσπάθεια να περάσει στην ιστορία η εικόνα της Ελβετίας ως «παράδεισος φοροφυγάδων», η ελβετική κυβέρνηση προωθεί μεταρρύθμιση του πλαισίου ώστε να εξαναγκάσει τις τράπεζές της να διασφαλίζουν ότι τα χρήματα των ξένων καταθετών θα φορολογούνται χωρίς παράλληλα να πλήττεται η ανωνυμία τους. Στόχος της Βέρνης είναι το νέο πλαίσιο να έχει καταρτιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο.
Σε μία προσπάθεια να περάσει στην ιστορία η εικόνα της Ελβετίας ως «παράδεισος φοροφυγάδων», η ελβετική κυβέρνηση προωθεί μεταρρύθμιση του πλαισίου ώστε να εξαναγκάσει τις τράπεζές της να διασφαλίζουν ότι τα χρήματα των ξένων καταθετών θα φορολογούνται χωρίς παράλληλα να πλήττεται η ανωνυμία τους.
Στόχος της Βέρνης είναι το νέο πλαίσιο να έχει καταρτιστεί μέχρι το Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ. «Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι καλύτερο για τους πελάτες να διατηρούν την ανωνυμία τους, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης πως οι ξένες Αρχές νομιμοποιούνται να ζητούν την φορολογήση των πολιτών τους» είπε η υπουργός.
Ένα από τα μέτρα που προωθούνται είναι η υποχρέωση των ξένων καταθετών να δεσμεύονται υπεύθυνα πως έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στο παρασκήνιο βρίσκονται οι διενέξεις μεταξύ των ελβετικών αρχών με ξένες κυβερνήσεις -κυρίως των ΗΠΑ αλλά και με Γερμανία και Βρετανία- για ζητήματα που άπτονται της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά συγκεκριμένα την διαμάχη με τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Βέρνη πως πιέζει για να κλείσουν αμερικανικές έρευνες σε βάρος 11 ελβετικών τραπεζών που έχουν δεχθεί ως καταθέσεις σημαντικά αφορολόγητα ποσά Αμερικανών πολιτών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Αυστρία: Ποντικοφάρμακο βρέθηκε σε βάζο βρεφικής τροφής – Η εταιρεία ανακάλεσε όλες τις τροφές της
- Φορεσιά πολέμου
- Γιορτή σήμερα 20 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.04.2026]
- Ανταρκτική: Το ακραίο σχέδιο για να αποτραπεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας
- Μπενίτεθ: «Το πρώτο γκολ άλλαξε το παιχνίδι…»


