Αποχωρεί από τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ζέλικ μετά τη λήξη της θητείας του
Την αποχώρησή του από την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία του, ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ -ξεκινώντας έτσι την κούρσα διαδοχής σε μία θέση υψηλού κύρους που κατά τον «άγραφο νόμο» δίνεται σε Αμερικανό. Ο Ζέλικ είχε επιλεγεί το 2007 -και είχε ουσιαστικά διοριστεί από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.
Την αποχώρησή του από την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η θητεία του, ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Ζέλικ -ξεκινώντας έτσι την κούρσα διαδοχής σε μία θέση υψηλού κύρους που κατά παράδοση δίνεται σε Αμερικανό.
Ο Ζέλικ είχε επιλεγεί το 2007 -και είχε ουσιαστικά διοριστεί από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Η σημαντικότερη κίνησή του ήταν η κεφαλαιακή ενίσχυση 5,1 δισ. ευρώ του οργανισμού μετά την κρίση του 2008.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των προθέσεών του ξεκίνησε η «ονοματολογία» για το ποιος θα τον διαδεχθεί το καλοκαίρι: Το πρώτο όνομα που ακούστηκε ήταν εκείνο της νυν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση.
Κατά τον «άγραφο νόμο» για τη στελέχωση των οικονομικών οργανισμών που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της μεν Παγκόσμιας Τράπεζας προέρχεται από τις ΗΠΑ, του δε ΔΝΤ από την Ευρώπη.
Μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν πέρυσι, υπήρξαν προτάσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες για αλλαγή στους συχετισμούς, αλλά τελικά η παράδοση τηρήθηκε και επελέγη η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ουκρανία: Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία
- Πέρασε από την Βουλή των ΗΠΑ νομοσχέδιο για βοήθεια στην Ουκρανία και κυρώσεις στη Ρωσία
- Απάντηση του προέδρου της Κούβας στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του και μελών της οικογένειας Κάστρο
- Βολιβία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται στήριξη στον δεξιό πρόεδρο – Μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτησή του
- Μεξικό: 4 αποκεφαλισμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο πίσω από το κτίριο του κοινοβουλίου της Γκερέρο
- Ο Στάρμερ καλεί τον Μασκ να σταματήσει να παρεμβαίνει στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου
