Στους 13 ανέρχονται οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, παρά την προειδοποίηση του Αντώνη Σαμαρά ότι τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών Χρήστος Ζώης και ο τομεάρχης Αμυνας Μαργαρίτης Τζίμας.

Επίσης οι βουλευτές: Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζικαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Ο Χρήστος Ζώης στην ομιλία του απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά λέγοντάς του ότι γνωρίζει πως ήταν ένας από τους λίγους που από την αρχή είχε ταχθεί κατά του πρώτου Μνημονίου.

Ακολούθως υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά ότι το Νοέμβριο του είχε πει πως μετά την απομάκρυνση Παπανδρέου έπρεπε να οριστεί τεχνοκρατική κυβέρνηση, με πολιτικό επικεφαλής, για να διαπραγματευθεί και του είχε προτείνει να ζητήσει εκείνος την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Είπε επίσης ότι, ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ άφηνε περιθώριο εκλογών μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις επιλογές του ο κ. Σαμαράς έχασε την ευκαιρία.

Ο κ. Ζώης εξέφρασε την αντίθεσή του με το αγγλικό δίκαιο που θα διέπει τη δανειακή σύμβαση λέγοντας: «Αν πτωχεύσουμε, υπονομεύεται ο ρόλος της κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πολιτικό ανάστημα απέναντι στον δανειστή».

Ερωτήματα όμως έθεσε και για την πορεία του PSI και για τα μέτρα που το συνοδεύουν: «Το PSI διαφαίνεται επιτυχημένο; Μόλις χθες ο Σόιμπλε είπε στο Reuters ότι δεν είναι αρκετό. Επιπλέον τα μέτρα είναι υφεσιακά ή όχι; Πως υπηρετούνται οι όροι λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς;». Τέλος αμφισβήτησε την δυνατότητα να διώξουν τη χώρα μας από τη ΕΕ, ακυρώνοντας το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά.

Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος

Στην ομιλία του ενώπιον της ΚΟ, ο κ. Μαρκόπουλος ανάφερε ότι «την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8%» και πρόσθεσε ότι «όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα».

Ο τομεάρχης Αμυνας Μαργαρίτης Τζίμας είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά «μέχρι πριν από δύο εβδομάδες  έλεγα αυτά που μας λέγατε  εσείς και ο κ. Μιχελάκης ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ότι θα τα διαπραγματευθείτε εσείς μετά τις εκλογές,  τώρα τι θα πω;».

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ του πακέτου μέτρων της Τρόικας και ζήτησε «να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Στον κ. Σπηλιωτόπουλο απάντησε ο Δημ.Σταμάτης ο οποίος ζήτησε να μην τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ανάφερε «επειδή βλέπω πολλούς τις τελευταίες ημέρες να κάνουν κωλοτούμπες, πολιτικούς και δημοσιογράφους, και να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως ας προσέχουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά».

Επίσης, προβληματισμό και αμφιβολίες για τα νέα μέτρα εξέφρασαν κι άλλοι βουλευτές, όπως οι κ. Θ.Καράογλου, Κ.Τζαβάρας, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Θ.Λεονταρίδης. Απαντώντας στις ενστάσεις τους ο κ. Σαμαράς επισήμανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και είπε: «Τι θέλετε να γίνει, να αγοράζουμε τρόφιμα και βενζίνη με δελτίο;».

Ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, όμως άσκησε κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του Αντ.Σαμαρά και τον ρώτησε τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι σε δύο μήνες δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Λίγη ώρα πριν οι τρεις βουλευτές ανακοινώσουν την πρόθεση να καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ ότι χρειάζεται συσπείρωση και πως η κομματική πειθαρχία σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι αυτονόητη.

«Είμαστε ή δεν είμαστε παράταξη; Θα κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα ή όχι; Αυτονόητα θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Αυτό συμβαίνει πάντα σε κρίσιμες αποφάσεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς τώρα; Εγώ δεν ζητώ μόνο αυτό. Ζητώ να αναλογιστείτε όχι τι θα ψηφίσετε, αλλά τι θα συνέβαινε στη χώρα αυτή αν σήμερα αυτή η παράταξη αποδυναμωνόταν» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην περιφέρεια του καθενός, όπου διάφοροι επίδοξοι πολιτευτές προσπαθούν να υπερκεράσουν σε αντιμνημονιακή ρητορεία τους δικούς μας βουλευτές. Να ξέρετε πως όσοι σε τέτοιες περιοχές, ανεύθυνα και ανέξοδα παριστάνουν τους βασιλικότερους του βασιλέως, δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιοι» συνέχισε, λέγοντας πως δεν θέλει για υποψηφίους «τζάμπα επαναστάτες και τζάμπα μάγκες».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ