Το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ανεπαρκή λύση για το ελληνικό χρέος το PSI
Μη επαρκή λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θεωρούν το PSI σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Η αβεβαιότητα και οι αρνητικές απαντήσεις των συμμετεχόντων χαρακτηρίζουν το ερώτημα σχετικά με το ‘’κούρεμα’’ κατά 50% των Ελληνικών ομολόγων ως λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας.
Μη επαρκή λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας θεωρούν το PSI σχεδόν το 80% των συμμετεχόντων σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
Η έρευνα του ΕΒΕΑ για την «Αξιολόγηση της Οικονομικής Πολιτικής και των Επιπτώσεων στην Λειτουργία των Επιχειρήσεων» που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 819 επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου κατέδειξε τα εξής:
- Η αβεβαιότητα και οι αρνητικές απαντήσεις των συμμετεχόντων χαρακτηρίζουν το ερώτημα σχετικά με το «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων ως λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας. Το 45% των συμμετεχόντων απάντησε ότι μια τέτοια επιλογή δεν αποτελεί λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, το 33% υποστήριξε την ίδια άποψη με μια μικρή όμως αβεβαιότητα, ενώ το 15% απάντησε ότι ίσως και να αποτελέσει λύση.
- Για την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της επιβολής νέων φόρων και εκτάκτων εισφορών, το 72% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά, το 21% απάντησε αρνητικά με μικρή αβεβαιότητα, και μόλις το 1% απάντησε θετικά.
- Για τη συμβολή της μείωσης των αμοιβών των εργαζομένων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της χώρας, το 60% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά, το 23% απάντησε αρνητικά με μικρή αβεβαιότητα και μόλις το 7% απάντησε θετικά.
- Ισομερισμός των απαντήσεων επικράτησε στο ερώτημα για το αν πιστεύουν οι συμμετέχοντες ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους το 2012. Το 36% των συμμετεχόντων απάντησε ότι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους ή να κλείσουν την επιχείρησή τους, ενώ το 34% απάντησε πως μια τέτοια προοπτική δεν είναι πιθανή.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες αποδοκιμάζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική που βασίζεται στην υπερφορολόγηση και στις οριζόντιες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων.
» Άλλωστε και στην πράξη, τα δύο τελευταία χρόνια, η πολιτική αυτή έχει αποδειχθεί αδιέξοδη. Σε ό,τι αφορά το PSI, ακόμη και αν επιτύχει η συμφωνία, το κατά πόσο αυτή θα βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά αμφίβολο, ιδιαίτερα εάν υλοποιηθεί με όρους υποχρεωτικότητας. Μια τέτοια εξέλιξη θα βυθίσει βαθύτερα στην ύφεση την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
» Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκληφθεί από τις αγορές ως προάγγελος παρόμοιων ‘λύσεων’ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάζοντας έτσι βόμβα στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: Νέο γύρο συνομιλιών 14-15 Μαΐου στην Ουάσιγκτον ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- Basketball Champions League: Αυτά είναι τα χρήματα που θα πάρει ο νικητής του Final 4
- Σε ποιες άλλες υποθέσεις εμπλέκονται οι τρεις συλληφθέντες για τη δολοφονία Μοσχούρη – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
- Τελευταίο αντίο στον παπά-Τσάκαλο – Εφερε την ανατροπή με το ξύπνα παπά, ξύπνα λαέ, είπε ο γιος του
- Τα συλλυπητήρια της ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Γκιώνη
- ΚΚΕ: Η κυβέρνηση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση επιδιώκει να κατοχυρώσει αντιδραστικές τομές
