«Συγγνώμη» για τον ρόλο της Νορβηγίας στο Ολοκαύτωμα ζητά ο Στόλτενμπεργκ
Για τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στην απέλαση των δικών της Εβραίων απολογήθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Νορβηγοί πραγματοποίησαν συλλήψεις, Νορβηγοί οδήγησαν τα φορτηγά και αυτό συνέβη στη Νορβηγία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Για τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στην απέλαση των δικών της Εβραίων απολογήθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που Νορβηγός ηγέτης ζητάει συγνώμη για τη συνεργασία Νορβηγών με τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Νορβηγοί πραγματοποίησαν συλλήψεις, Νορβηγοί οδήγησαν τα φορτηγά και αυτό συνέβη στη Νορβηγία» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Πάνω από το ένα τρίτο των 2.100 εβραίων της Νορβηγίας απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ άλλοι κατέφυγαν στην ουδέτερη γειτονική Σουηδία.
Η χώρα αναγνώρισε τον ρόλο της στο Ολοκαύτωμα το 1998 και κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ σε εβραίους της Νορβηγίας και εβραϊκές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγνώμη.
Ο Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε την ομιλία του σε αποβάθρα του Όσλο από όπου στις 26 Νοεμβρίου 1942 532 εβραίοι επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο Donau με προορισμό τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
«Σήμερα πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τα όσα συνέβησαν σε νορβηγικό έδαφος» είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί και άλλοι Νορβηγοί έλαβαν μέρος στη σύλληψη και απέλαση εβραίων» πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που «οι ιδέες οι οποίες οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα είναι ζωντανές μέχρι σήμερα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/1): «Δράση» σε Europa League και «αιώνιους» στη Euroleague
- Το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ με το Συμβούλιο Ειρήνης σε ένα τοξικό γεωπολιτικό περιβάλλον
- Μινεσότα: Η ICE συνέλαβε 5χρονο αγοράκι που επέστρεφε από το νηπιαγωγείο
- «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis απόψε στις 19.45
- Την θλίψη τους για τον άδικο χαμό του λιμενικού εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Β. Κυνουρίας
- Καραμανλής – Σαμαράς στην Καλαμάτα: Μια συνύπαρξη με ιδιαίτερη σημειολογία
- Κατάσκοποι σε 4 τροχούς – Είναι τα κινεζικά οχήματα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442