Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Au revoir» στην άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση είπε η Γαλλία

«Au revoir» στην άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση είπε η Γαλλία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά μία μονάδα, με αποτέλεσμα η Γαλλία να γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που χάνει την άριστη αξιολόγηση των «ΑΑΑ». Η S&P αναμένεται να προχωρήσει σε μία δέσμη υποβαθμίσεων, με την Αυστία να γίνεται η δεύτερη χώρα που χάνει την άριστη αξιολόγηση και την Ιταλία να πέφτει από το Α στο ΒΒΒ+.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά μία μονάδα, με αποτέλεσμα η Γαλλία να γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που χάνει την άριστη αξιολόγηση των «ΑΑΑ».

Το αξιόχρεο της Γαλλίας υποβαθμίστηκε στο «ΑΑ» γεγονός που ο κ. Μπαρουέν χαρακτήρισε «έκπληξη κατά το ήμισυ». Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι «ούτε ένα καλό νέο», αλλά «ούτε και η καταστροφή», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα λιτότητας στα σχέδια της κυβέρνησης. «Δεν είναι οι οίκοι αξιολόγησης που διαμορφώνουν την πολιτική της Γαλλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από την πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη: Το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.

Η Standard and Poor’s αναμένεται να προχωρήσει μετά το κλείσιμο των αγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία δέσμη υποβαθμίσεων, με την Αυστία να γίνεται η δεύτερη χώρα που χάνει την άριστη αξιολόγηση.

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις στο Παρίσι, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλέστηκε το δίκτυο Bloomberg δήλωνε ότι η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας κατά δύο μονάδες, από Α σε ΒΒΒ+.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Οίκος είχε θέσει 15 χώρες της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Standard & Poor’s αναμένεται να διατηρήσει το «ΑΑΑ» για τηΓερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Μεταξύ των χωρών που φέρεται ότι θα υποστούν υποβάθμιση περιλαμβάνεται και η Σλοβενία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024