
Εντοπίστηκαν και ενημερώθηκαν οι Ελληνίδες με εμφυτεύματα σιλικόνης PIP – Μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητων ενεργειών
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα εμφυτεύματα σιλικόνης της της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) προέβη ο ΕΟΦ, επισημαίνοντας ότι εισήχθησαν στην Ελλάδα 474 τεμάχια και διετέθηκαν στην αγορά τα 105. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 40 άτομα που υποβλήθηκαν σε προσθετική εγχείρηση στήθους.
Στο διάστημα αυτό, από το σύνολο των 474 τεμαχίων που εισήχθησαν στη χώρα μας διατέθηκαν στην αγορά τα 105, σε 2 ιδιωτικές κλινικές, 5 ιατρούς και 4 ασθενείς. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 40 άτομα που υποβλήθηκαν σε προσθετική εγχείρηση στήθους.
Εντοπίστηκαν και ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι γιατροί και ασθενείς
Ο ΕΟΦ, έχοντας εντοπίσει τους παραλήπτες των προβληματικών εμφυτευμάτων, είναι σε επικοινωνία τόσο με τους γιατρούς, όσο και με τα άτομα που τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητων συμβάντων.
Τα μέτρα, σύμφωνα με τη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική αρμόδια επιστημονική εταιρεία, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενημέρωση όλων των ατόμων που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα αυτά, τακτική παρακολούθηση τους από τον θεράποντα ιατρό τους και αφαίρεση τους, εφόσον παρουσιασθεί πρόβλημα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ληφθούν και για όσα άτομα πραγματοποίησαν ανάλογες επεμβάσεις στο εξωτερικό, που οι ελληνικές υγειονομικές αρχές όμως δεν είναι σε θέση να τα εντοπίσουν.
Θα πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι η ανάδειξη του θέματος στη διεθνή και ελληνική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, οφείλεται στο γεγονός της πρόσφατης διαπίστωσης στη Γαλλία ότι τα προβλήματα που είχαν ανακύψει οφείλονταν στην παράνομη υποκατάσταση της ιατρικής σιλικόνης από βιομηχανική. Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΟΦ ήδη από τον Απρίλιο του 2010 και μέχρι σήμερα και πριν λάβει το θέμα διάσταση, εξέδωσε τρία Δελτία Τύπου για την ενημέρωση των γιατρών και του κοινού.
Εισηγήσεις
Επιπλέον των μέτρων αυτών, ο ΕΟΦ και σε συνεννόηση με την Επιστημονική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
α) την αυστηρή εφαρμογή της νέας εγκυκλίου προς τους γιατρούς και τα κέντρα που έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα αυτά για την εφαρμογή των διεθνών και ευρωπαϊκών οδηγιών.
β) την υποχρεωτική γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, οποιονδήποτε ανεπιθύμητων παρενεργειών που παρουσιάστηκαν σε άτομα που έχουν υποστεί εμφύτευση στήθους, ανεξάρτητα εμφυτεύματος.
γ) τη δημιουργία μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους στην αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία που θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι σχετικές πράξεις.
δ) τη συνεχή προσαρμογή των οδηγιών αυτών στις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες και κυρίως στις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένονται να εκδοθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2012.
health.in.gr
- Οι ΗΠΑ κατέλαβαν πλοίο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό – Τραμπ: Του ανοίξαμε τρύπα στο μηχανοστάσιο
- Super League: Η βαθμολογία των playoffs μετά τις νίκες ΑΕΚ και Ολυμπιακού
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-2: Εξαιρετικοί οι «ερυθρόλευκοι» στη Λεωφόρο, έμειναν «ζωντανοί» για τον τίτλο!
- O άγνωστος «βασιλιάς των χημικών» που είναι εγκλωβισμένος στα στενά του Ορμούζ
- Τελικά, τα αρχαία ζάρια 12.000 ετών ήταν τζόγος ή απλώς ανάγκη για παιχνίδι;
- Από τον Β’ Παγκόσμιο μέχρι σήμερα, οι ισχυροί της οικονομίας ευθυγραμμίζονται με την εξουσία


