Καμπανάκι για το μέλλον του Τύπου στην Ιταλία μετά την διακοπή επιδοτήσεων
Περίπου εκατό ιταλικές εφημερίδες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της μη ανανέωσης των επιδοτήσεων προς τον Τύπο για το 2012 στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, προειδοποίησε εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου. Ανάμεσα στα φύλλα που κινδυνεύουν είναι οι ιστορικές εφημερίδες της Αριστεράς Il Manifesto και L’Unita (το όργανο του ΚΚ Ιταλίας που ιδρύθηκε το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι), αλλά και η καθολική εφημερίδα Avenire.
Περίπου εκατό ιταλικές εφημερίδες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της μη ανανέωσης των επιδοτήσεων προς τον Τύπο για το 2012 στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, προειδοποίησε εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου.
Όπως εκτίμησε στο AFP ο Ρέντσο Σαντέλι, εκπρόσωπος της FNSI, απειλούνται 4.000 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων και διοικητικού προσωπικού.
Ανάμεσα στα φύλλα που κινδυνεύουν είναι οι ιστορικές εφημερίδες της Αριστεράς Il Manifesto και L’Unità (το όργανο του ΚΚ Ιταλίας που ιδρύθηκε το 1924 από τον Αντόνιο Γκράμσι), αλλά και η καθολική εφημερίδα Avenire.
«Ζητούμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί προηγουμένως», είπε ο Σαντέλι. «Για το 2012 οι εφημερίδες έχουν ήδη εξασφαλίσει πιστώσεις διότι πίστευαν πως θα έχουν την κρατική επιχορήγηση ως εχέγγυο για τις τράπεζες», εξήγησε.
Κατά τον ίδιο «θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να θέσουμε σ’ εφαρμογή ένα σύστημα που θα δώσει τέλος στις πλασματικές χρηματοδοτήσεις», δηλαδή σ’ εκείνες που βασίζονται τεχνηέντως στην κυκλοφορία και όχι στις πραγματικές πωλήσεις, «για λόγους πελατειακών σχέσεων, ή πολιτικούς».
Η FNSI ζητά να αντικατασταθεί η αρχή της δημόσιας επιχορήγησης από έναν «φόρο επί της διαφήμισης και των τραπεζικών ιδρυμάτων».
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρινε πως «είναι ανήκουστο να καταργηθούν παντελώς οι επιχορηγήσεις που εγγυώνται μία πλουραλιστική ενημέρωση και την συνύπαρξη πολιτιστικών και πολιτικών ρευμάτων ζωτικών για τη χώρα».
Επισήμανε πάντως πως είναι «επιφανειακό να παρακάμπτουμε το πρόβλημα της επιλογής (των δικαιούχων των επιχορηγήσεων) σε μία περίοδο κατά την οποία κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυστηρού ελέγχου» και υποσχέθηκε πως θα εργασθεί με την κυβέρνησή του για την σύσταση «αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η πραγματική κυκλοφορία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442