Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την τιμολογιακή πολιτική της υπερασπίζεται η ΔΕΗ

Την τιμολογιακή πολιτική της υπερασπίζεται η ΔΕΗ

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ φέτος, η Επιχείρηση υπερασπίζεται την πολιτική της παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τιμές του ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές με χαμηλές έως μέτριες καταναλώσεις, παραμένουν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, με την ποσοστιαία συμμετοχή της δαπάνης για ρεύμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να είναι «η χαμηλότερη δυνατή μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ τόσο κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και το 2011». Η τιμολογιακή πολιτική ασκείται από την πολιτεία με κοινωνικά κριτήρια, τονίζει η ΔΕΗ.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ φέτος, η Επιχείρηση υπερασπίζεται την πολιτική της παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές με χαμηλές έως μετρίου επιπέδου καταναλώσεις, παραμένουν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, με την ποσοστιαία συμμετοχή της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να είναι «η χαμηλότερη δυνατή μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ τόσο κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και το 2011».

Η τιμολογιακή πολιτική ασκείται από την πολιτεία με κοινωνικά κριτήρια, τονίζει η ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της σχετικά με το κόστος των οικιακών τιμολογίων, σημειώνει ότι: «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημαντικά χαμηλότερες για τους οικιακούς καταναλωτές με χαμηλές έως μέτριου επιπέδου καταναλώσεις, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών πελατών της ΔΕΗ, ενώ η ποσοστιαία συμμετοχή της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα στο σύνολο των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών είναι η χαμηλότερη δυνατή μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και το 2011».

Όπως υπογραμμίζει η ΔΕΗ, η τιμολογιακή πολιτική της – και τώρα και στο παρελθόν – ασκείται από την πολιτεία με κοινωνικά κριτήρια «και αυτό εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τα τιμολόγια της ΔΕΗ παραμένουν πολύ χαμηλά».

Συγκεκριμένα, προσθέτει η Επιχείρηση, με βάση τα στοιχεία του Eurostat -για το α’ εξάμηνο 2011 – προκύπτει ο κοινωνικός χαρακτήρας της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ:

  • Για τις καταναλώσεις κάτω των 1.000 kWh η τιμή της kWh στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 42,6% έναντι της μέσης τιμής των χωρών της Ευρωζώνης και κατά 37,4% έναντι της μέσης τιμής της ΕΕ των «27» αντίστοιχα.
  • Για τις καταναλώσεις από 1.000 – 2.500 kWh η τιμή της kWh στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη κατά 37,0% έναντι της μέσης τιμής των χωρών της Ευρωζώνης και κατά 36,9% έναντι της αντίστοιχης τιμής της ΕΕ των «27».

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι, οι τιμές του ρεύματος για Έλληνες οικιακούς καταναλωτές είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που πληρώνουν οι καταναλωτές άλλων χωρών της Ευρωζώνης με ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης και εισοδήματα, όπως είναι για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, η τιμή της kWh για τους οικιακούς είναι:

  • Για καταναλώσεις κάτω των 1.000 kWh στην Ισπανία είναι κατά 123,8% υψηλότερη έναντι αυτής της Ελλάδας, ενώ της Πορτογαλίας είναι κατά 48,1% μεγαλύτερη.
  • Για καταναλώσεις από 1.000 – 2.500 kWh η τιμή του ρεύματος στην Ισπανία είναι κατά 98,5% υψηλότερη έναντι της Ελλάδας, ενώ στην Πορτογαλία είναι υψηλότερη κατά 28%.

Εκτός όμως από τα ανωτέρω στοιχεία της Eurostat, και αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της τελευταίας – όπως σημειώνει η ΔΕΗ, συμφωνούν στο ότι η ποσοστιαία συμμετοχή της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα στο σύνολο των δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών είναι η χαμηλότερη δυνατή μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο κατά τα προηγούμενα χρόνια όσο και κατά το 2011.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή του ηλεκτρικού ρεύματος στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ανά 1.000 ευρώ δαπάνης με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (HICP) κατά το 2011 ήταν σε μέσα επίπεδα στις χώρες της ΕΕ των «27» 25,6 ευρώ και στην Ευρωζώνη 24,5 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ήταν μόλις 11,8 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα ανά 1.000 ευρώ δαπάνης του μέσου νοικοκυριού.

Επιπλέον, ιδιαίτερα υπογραμμίζεται ότι, η συμμετοχή της δαπάνης για ρεύμα ανά 1.000 ευρώ συνολικών δαπανών κατά το 2011 ήταν 29,2 ευρώ στην Ισπανία και 35,8 ευρώ στην Πορτογαλία.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία άλλης διεθνώς αναγνωρισμένης πηγής – που καταρτίζει το μηνιαίο δείκτη τιμών οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος HEPI (Household Electricity Price Index), συμπεριλαμβανομένων φόρων κλπ στην ηλεκτρική ενέργεια – κατά το Νοέμβριο 2011, στις χώρες της Ευρωζώνης, κατά μέσον όρο, οι κάτοικοι πληρώνουν το οικιακό ρεύμα, κατά 47,2% ακριβότερα σε σχέση με τους Έλληνες, ενώ οι κάτοικοι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία το πληρώνουν πολύ πιο ακριβά, κατά 61% και 40% αντίστοιχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024