Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης μεταφέρθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των ανταλλαγών της μονής Βατοπαιδίου. Η άφιξή του έγινε δεκτή με επευφημίες από τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κεντρική πύλη των φυλακών. «Ο λαός αναρωτιέται αν ο Εφραίμ είναι εξιλαστήριο θύμα» δήλωσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου θα εγκατασταθεί σε κελί της Στ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, που χρησιμοποιείται για τους λεγόμενους οικονομικούς κρατούμενους και γενικότερα για περιπτώσεις που δεν αφορούν βίαια αδικήματα. 

Εν τω μεταξύ, σε λίγη ώρα οι συνήγοροι του Εφραίμ, Άρης Χαραλαμπάκης και Σπύρος Αλεξανδρής,
θα πάρουν από το Εφετείο αντίγραφο του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης με αίτησή τους και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων. 

Ο ηγούμενος Εφραίμ διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά την εμφάνισή του ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών, εν μέσω έντονων επευφημιών από υποστηρικτές του.

Ο αρχιμανδρίτης έφτασε στο Εφετείο λίγο μετά τις 8:30, αφού μεταφέρθηκε οδικώς από το Άγιο Όρος, συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του από Εισαγγελέα Εφετών.

Το ένταλμα εκτέλεσε ο Εισαγγελέας Εφετών Κ.Τζαβέλλας παρουσία του συναδέλφου του Αντ.Λιόγα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μοναχός δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, το πρωί της Τετάρτης.

Ανθιμος: «Ο λαός αναρωτιέται εάν είναι εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ»

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, την Τετάρτη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τόνισε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου πάνω από 32 πρόσωπα, ορισμένα εξ αυτών πολιτικά. «Ο λαός μας αναρωτιέται μήπως είναι εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ» ανέφερε.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος επισήμανε ότι οι δικαιοπραξίες που έγιναν για τις εκτάσεις δεν έχουν πουθενά προσωπικό στοιχείο ιδιοτέλειας του ηγουμένου και αυτό είναι σημαντικό.

Σημείωσε, πάντως, ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης. «Υπάρχει το πρόβλημα αναμίξεως σε θέματα της δικαιοσύνης και η εκκλησία είναι τελείως χωριστή από το κράτος» είπε. 

Στο πλευρό του ηγούμενου και ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας

Θλίψη για τις εξελίξεις σχετικά με την προφυλάκιση του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου, εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας και καλεί τους πιστούς «να μην σκανδαλίζονται, να παραμείνουν στερεωμένοι στην πίστη μας και να προσεύχονται ώστε σύντομα να διαλάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει η δικαιοσύνη». 

«Πρόθεσή μας δεν είναι να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης, αλλά αναντίλεκτα μας προβληματίζει ο χρόνος και η υποτιθέμενη (αχρείαστη) αναγκαιότητα προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ, παραμονές των Μεγάλων Εορτών των Χριστουγέννων κατά τις οποίες πρέπει να επικρατεί η αγάπη και η συγκατάβαση μεταξύ των ανθρώπων», αναφέρει ο μητροπολίτης Ταμασού και προσθέτει ότι «η υπόθεση Βατοπεδίου χρονίζει, γι’ αυτό και προκαλεί υποψίες και πολλά ερωτηματικά για τα πραγματικά αίτια που την προκάλεσαν». 

Επίσης, ο μητροπολίτης Ταμασού εκφράζει τη συμπαράσταση του «στη δεινά δοκιμαζόμενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από συμπατριώτες μας που είναι πραγματικά αγνοί Ορθόδοξοι αγωνιστές Μοναχοί». 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας