Δραματική επιχείρηση διάσωσης παραμένει σε εξέλιξη στα ανοιχτά της Ανατολικής Ιάβα στην Ινδονησία, όπου βυθίστηκε υπερφορτωμένο πλοιάριο με εκατοντάδες μετανάστες που ήλπιζαν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο Νησί των Χριστουγέννων στην Αυστραλία.

Τραγική σύμπτωση, το δράμα στα ανοιχτά της Ιάβας έρχεται κατά την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, όπως έχει ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη η 18η Δεκεμβρίου.

Το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής το Σάββατο περίπου 90 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Ανατολικής Ιάβα και μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 217 ανθρώπων.

Τριάντα τρεις είναι οι διασωθέντες, ανάμεσά τους δύο παιδιά οκτώ και δέκα ετών που εντοπίστηκαν γραπωμένα πάνω στα συντρίμμια του πλοίου από ψαράδες σχεδόν πέντε ώρες μετά το ναυάγιο.

Στο πλοιάριο επέβαιναν τουλάχιστον 250 άνθρωποι -πιστεύεται ότι προήλθαν από το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράν-, ωστόσο έχουν υπάρξει και αναφορές περί 400 επιβαινόντων.

Δύο ελικόπτερα του Ναυτικού της Ινδονησίας εκτελούν αποστολή έρευνας και διάσωσης «χτενίζοντας» από αέρος την ανατολική ακτογραμμή της νήσου Ιάβα στην προσπάθεια εντοπισμού επιζώντων.

Ωστόσο η κακοκαιρία και η χαμηλή ορατότητα εμποδίζουν την προσπάθεια.

Χιλιάδες αιτούντες ασύλου επιχειρούν να φθάσουν κάθε χρόνο στην Αυστραλία διά θαλάσσης, οι περισσότεροι καταβάλλοντας τεράστια ποσά σε μεσάζοντες στην Ινδονησία για τη μεταφορά τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστραλίας μίλησε για μία «τεράστια τραγωδία».

Η αυστραλιανή πολιτική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έχει πυροδοτήσει έντονη διαμάχη στη χώρα.

Η κρίση ξέσπασε αφότου απερρίφθη δικαστικά σχέδιο για την ανταλλαγή προσφύγων με τη Μαλαισία.

Αντίπαλοι της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ δηλώνουν πως η έλλειψη δράσης έχει ενθαρρύνει τα παράνομα δίκτυα που επιχειρούν να μεταφέρουν μετανάστες στην Αυστραλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ