Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση στο Βέλγιο
Η νέα βελγική κυβέρνηση του γαλλόφωνου σοσιαλιστή Έλιο ντι Ρούπο, που ανέλαβε καθήκοντά την Τρίτη, εξασφάλισε το Σάββατο ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των βουλευτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι, μπαίνει και οριστικά τέλος στην πολιτική κρίση που διήρκεσε για μια περίοδο-ρεκόρ, 541 ημερών.
Η νέα βελγική κυβέρνηση του γαλλόφωνου σοσιαλιστή Έλιο ντι Ρούπο, που ανέλαβε καθήκοντά την Τρίτη, εξασφάλισε το Σάββατο ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των βουλευτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι, μπαίνει και οριστικά τέλος στην πολιτική κρίση που διήρκεσε για μια περίοδο-ρεκόρ, 541 ημερών.
Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν αναμενόμενη μετά τη συμφωνία που επετεύχθη για το κυβερνητικό πρόγραμμα στις 30 Νοεμβρίου ανάμεσα σε έξι κόμματα (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες, τόσο Φλαμανδοί όσο και γαλλόφωνοι), και για τη διανομή των υπουργικών θέσεων στις 5 Δεκεμβρίου.
Από τους 143 παρόντες βουλευτές, οι 89 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Έλιο ντι Ρούπο, ενώ 54 ψήφισαν κατά.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρώτο κόμμα του Βελγίου, ο αυτονομιστικός φλαμανδικός σχηματισμός N-VA, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιούλιο, αρνήθηκε να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση.
Πρώτο έργο της κυβέρνησης -που συγκροτήθηκε υπό την πίεση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, των αγορών και των οίκων αξιολόγησης- θα είναι η ψήφιση μέτρων λιτότητας ύψους 11,3 δισ. ευρώ με περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας.
Το Βέλγιο βρισκόταν σε πολιτικό «κενό» από τον Απρίλιο του 2010, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας στη σύγχρονη ιστορία. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Καμπότζη, η οποία είχε μείνει δίχως κυβέρνηση επί 182 ημέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ανρί: «Λανθασμένη η κόκκινη στον Κουμπαρσί, η αποβολή του άλλαξε εντελώς το Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο»
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
- «Κροτίδες» μεταξύ ΠΑΣΟΚ-Γεωργιάδη για τα ρουσφέτια: Τώρα θυμήθηκε το Πάσχα ο ρουσφετάκιας υπουργός για να ξεφύγει
- Οι νέοι αλλάζουν τους κανόνες εργασίας και λένε «όχι» στο burnout του γραφείου – 1 στους 4 επιλέγει τεχνικά επαγγέλματα
- H Γη γίνεται όλο και φωτεινότερη τις νύχτες – Η Ευρώπη όμως σκοτείνιασε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442