Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε «BB+», από «ΒΒΒ-», προχώρησε την Πέμπτη ο οίκος Fitch, επικαλούμενος το υψηλό χρέος της χώρας και τις ασθενείς προοπτικές της οικονομίας, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης στο μέλλον. Η κατηγορία «BB+» σημαίνει ότι η χώρα υποβαθμίστηκε σε καθεστώς «junk».

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε «BB+», από «ΒΒΒ-», προχώρησε την Πέμπτη ο οίκος Fitch.

Η προοπτική της αξιολόγησης είναι αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο μίας νέας υποβάθμισης στο μέλλον.

Η κατηγορία «BB+» σημαίνει ότι η χώρα υποβαθμίστηκε σε καθεστώς «junk» («σκουπίδια»).

Η αιτία της σημερινής υποβάθμισης, όπως αναφέρει ο οίκος, είναι οι οι μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, το υψηλό χρέους σε όλους τους κλάδους της πορτογαλικής οικονομίας και οι δυσμενείς μακροοικονομικές προοπτικές, που σημαίνουν «ότι το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας δεν είναι πλέον συμβατό με αξιολόγηση που υποδηλώνει επίπεδο φερεγγυότητας».

Η πορτογαλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2012.

Εν τω μεταξύ, με γενική απεργία και διαδηλώσεις αντιδρούν σήμερα τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας στα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2012 κατατίθεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι η τρίτη κοινή απεργία στην οποία καλούν οι κεντρικές ενώσεις των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας μετά από εκείνες του 1988 και του 2010. Σε όλη την πορτογαλική επικράτεια σχεδιάζεται 24ωρη απεργία, ενώ έχουν προγραμματιστεί 34 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των σκληρών μέτρων, τα οποία προβλέπονται από τον προς ψήφιση προϋπολογισμό.

Η μαζική απεργία γίνεται 6 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012. Αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, περικοπές κατά 10% της χρηματοδότησης στους τομείς της υγείας και της παιδείας, με σκοπό να φανεί η χώρα συνεπείς απέναντι στις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών της από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας τις δανειακές απαιτήσεις ο πρόεδρος του μεγαλύτερου πορτογαλικού συνδικάτου (CGTP) Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα δήλωσε, ότι η χώρα «βρίσκεται υπό ξένη κατοχή».

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο αναγνώρισε με δηλώσεις του το δικαίωμα των Πορτογάλων να απεργούν τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι η έξοδος από την κρίση είναι δυνατή μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά.

Η Πορτογαλία έλαβε το Μάιο δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η κατάργηση 2 από τους 14 μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα εξετάζεται η επέκταση του ωραρίου κατά μισή ώρα ημερησίως.

Επιπρόσθετα από το 2012 προβλέπεται η σταδιακή ένταξη περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%.

Παρά τα σχεδιαζόμενα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού, η Πορτογαλία αναμένεται να βυθιστεί κι άλλο στη δίνη της ύφεσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Βίκτορ Γκασπάρ ,το ΑΕΠ θα είναι για το 2012 μειωμένο κατά 2,8%.

Από το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού προκύπτει η δημιουργία νέου χρέους ίσου με 4,5% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα για φέτος υπολογίζεται από την κυβέρνηση στο 5,9% του ΑΕΠ.

Το γεγονός ότι το φάσμα της ύφεσης δεν υποχωρεί, εξηγείται από τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία δεσμεύεται να ικανοποιήσει η χώρα στο πλαίσιο δανειακών της συμβάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr