Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο, ζητά η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία

Απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο, ζητά η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία

Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει το κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα -εφαρμόζοντας δηλαδή ό,τι ισχύει και για τους δημόσιους χώρους- με στόχο τη καλύτερη προστασία των παθητικών καπνιστών.

Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει το κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα -εφαρμόζοντας δηλαδή ό,τι ισχύει και για τους δημόσιους χώρους- με στόχο τη καλύτερη προστασία των παθητικών καπνιστών.

Η BMA επικαλείται στοιχεία από επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τα οποία τα επίπεδα των τοξινών μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι έως και 23 φορές υψηλότερα από εκείνα μέσα σε ένα μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.

Στο σχετικό υπόμνημα αναφέρεται ότι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των παιδιών καθώς και των μη καπνιζόντων ενηλίκων θα είναι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, ακόμη κι αν στο όχημα δεν επιβαίνουν άλλοι. Υπογραμμίζεται δε, ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο παθητικό κάπνισμα καθώς ο οργανισμός τους απορροφά περισσότερες τοξίνες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο.

«Μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μίας σειράς παθήσεων, όπως το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και το άσθμα, ενώ επιδεινώνει και την λειτουργία των πνευμόνων. Οι ηλικιωμένοι είναι επιρρεπείς στα αναπνευστικά προβλήματα τα οποία μπορεί να επιδεινωθούν από την εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, προειδοποιούν οι γιατροί. Αυτές οι ευάλωτες ομάδες ενδέχεται να μην μπορούν να αρνηθούν την επιβίβαση σε οχήματα με καπνό», σημειώνει η BMA.

Σε καμία περιοχή της Αγγλίας δεν ισχύει μέχρι στιγμής η απαγόρευση αυτή, παρότι βουλευτές στη Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να συζητήσουν το θέμα. Στο μεταξύ, στην Ουαλία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους από το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι αν αυτή δεν επιτύχει κατά τα επόμενα τρία χρόνια τότε θα εφαρμοστεί η απαγόρευση. Στην Αγγλία και τη Σκοτία πάντως δεν εξετάζεται η ψήφιση σχετικού νόμου επί του παρόντος. Η BMA, ωστόσο, θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα.

Αντικρουόμενες απόψεις και αντιδράσεις
Η Δρ Βίβιεν Νέιθανσον, διευθύντρια του τμήματος επαγγελματικών δραστηριοτήτων της BMA, δηλώνει σχετικά: «Κάθε χρόνο στην Αγγλία σημειώνονται περισσότεροι από 80.000 θάνατοι εξαιτίας του καπνίσματος. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά του καπνίσματος απαγορεύοντάς το σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα. Καλούμε τις αρχές σε όλη την επικράτεια να κάνουν το τολμηρό και θαρραλέο βήμα της απαγόρευσης στα ιδιωτικά οχήματα». Η ίδια προσθέτει ότι «τα στοιχεία για την επέκταση της νομοθεσίας κατά του καπνίσματος είναι συνταρακτικά».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην καπνιστής ο ίδιος, δήλωσε ότι στηρίζει την παρούσα απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Έκθεση που συνέταξε πολυκομματική ομάδα βουλευτών αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα και μη νομοθετικά μέτρα. Η Πολυκομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για το Κάπνισμα και την Υγεία αναφέρει ότι μία άμεση απαγόρευση θα ήταν «αντιπαραγωγική» καθώς απαιτείται ομοφωνία στην κοινωνία πριν από την λήψη ενός τέτοιου μέτρου. Επισημαίνει επίσης ότι ο έλεγχος για την τήρηση του μέτρου είναι δύσκολος. Αντίθετα, η BMA θεωρεί ότι η απαγόρευση είναι εύκολο να ελεγχθεί και προσθέτει ότι θα είχε επιπροσθέτως και το όφελος της πιθανής βελτίωσης της ασφάλειας καθώς το κάπνισμα μπορεί να αποσπά την προσοχή του οδηγού.

Ορισμένες ενώσεις υγείας συμφωνούν με την πρόταση της BMA, ωστόσο κάποιες άλλες όπως οι Asthma UK και British Heart Foundation υποστηρίζουν ότι η όποια απαγόρευση θα πρέπει να αφορά μόνο τα παιδιά. Το λόμπι όμως των καπνιστών, Forest, θεωρεί εντελώς «αδικαιολόγητη» την απαγόρευση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αγγλίας δήλωσε ότι: «Δεν θεωρούμε ότι η νομοθεσία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους». Ανακοίνωσε δε, ότι την Άνοιξη θα ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία που θα επικεντρώνεται στους κινδύνους από το κάπνισμα στο σπίτι και το αυτοκίνητο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε ορισμένα σημεία του κόσμου ήδη υφίσταται τέτοια απαγόρευση. Κάποιες πολιτείες του Καναδά, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, καθώς και ολόκληρη η Νότια Αφρική, έχουν θέσει σε ισχύ σχετική νομοθεσία, αλλά σε κάθε περίπτωση επικεντρώνεται στην απαγόρευση του καπνίσματος όπου παρευρίσκονται παιδιά.

health.in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024