Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
weather-icon 22o
in.gr

Τι σχέση έχουν η δικτατορία του Μεταξά και ο νέος πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος.

Ιστορικά παράλληλα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Μιλάμε συχνά για τη δικτατορία του Μεταξά της 4ης Αυγούστου 1936 αλλά αντίθετα από τους δικτάτορες του 1967 ο Μεταξάς δεν κατέβασε ποτέ τανκς (δεν είχαμε άλλωστε) ή στρατό στους δρόμους για να πάρει την εξουσία. Η εκλεγμένη από το λαό βουλή ήταν εκείνη που λίγους μήνες νωρίτερα (30/4/1936) του έδωσε προσωρινά το δικαίωμα να κυβερνά δικτατορικά.

Όπως σήμερα, έτσι και 1936 οι πολιτικοί μας δεν μπορούσαν ούτε να συνεννοηθούν, ούτε να κυβερνήσουν αποτελεσματικά, οπότε λούφαξαν μπροστά στη λαϊκή αναταραχή και έδωσαν την εξουσία σε κάποιον τρίτο για να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Το έβγαλε, αλλά τους έκανε και στην άκρη.

Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν εννοώ πως ο κ. Παπαδήμος θέλει να γίνει (ή θα γίνει) δικτάτορας. Ούτε πως την υποστήριξη του θρόνου στον Μεταξά -τότε- έχει πάρει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Αλλά η συμπεριφορά των πολιτικών μας τον Απρίλιο του 1936 δυστυχώς δεν φαίνεται να διαφέρει σε τίποτε από εκείνη του Νοεμβρίου του 2011.

Κι έτσι καταλήγουμε σε έναν πρωθυπουργό με τεράστια δημοτικότητα στην αρχή της θητείας του όχι τόσο χάρη στις δικές του ικανότητες αλλά κυρίως επειδή δεν είναι πολιτικός και δεν μιλάει όπως εκείνοι.

Αυτή η εμπιστοσύνη του λαού είναι ίσως και το μόνο στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να σταθεί μια και οι ίδιοι οι πολιτικοί που τελικά τον κάλεσαν μοιάζουν περισσότερο με κινούμενη άμμο. Ευτυχώς, όσο το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια κενή, ξύλινη και ευθυνόφοβη γλώσσα, τόσο περισσότερο ο κ. Παπαδήμος θα μοιάζει με μεσίας στα μάτια του μέσου Έλληνα.

Του ευχόμαστε καλή δύναμη γιατί όλοι περιμένουν πολλά από αυτόν. Μπορεί ο Ηρακλής να καθάρισε μόνος του τον κόπρο του Αυγείου σε μια ημέρα αλλά εκείνος ήταν ημίθεος αφού είχε πατέρα το Δία, ενώ απ’ όσο γνωρίζω ο κ. Παπαδήμος είναι απλός θνητός.

Γιώργος Επιτήδειος

Γιώργος Επιτήδειος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Μαϊου 2026
Cookies