
ΕΟΦ: Προς εξομάλυνση η παρατηρούμενη έλλειψη φαρμάκων
Σε διερεύνηση των αναφορών για ελλείψεις φαρμάκων προέβη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και διαπίστωσε ότι αφορούν σκευάσματα που είτε έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, είτε απαιτείται τροποποίηση της άδειας κυκλοφορίας τους. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι για τα περισσότερα φάρμακα υπάρχουν διαθέσιμα υποκατάστατα, που οι ασθενείς μπορούν να προμηθευθούν μετά από συνεννόηση με τον γιατρό τους.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΦ αναφέρει ότι:
«Σε ότι αφορά τις ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων που αναφέρθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων από θεσμικά όργανα φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών, ο ΕΟΦ προχώρησε σε διερεύνηση του προβλήματος και διαπίστωσε τα εξής:
- Για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας.
- Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές, όπως έπραξε και στο παρελθόν.
- Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών -φαρμακαποθηκών και φαρμακείων- με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων.
- Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο ΕΟΦ, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους».
health.in.gr
- Parasocial breakup: Το τέλος της «σχέσης» μας με ένα influencer θυμίζει χωρισμό;
- Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Αύγουστο και Σεπτέμβριο
- Η εικόνα στη βραχυχρόνια μίσθωση: Λιγότερα Airbnb, ακριβότερες διακοπές
- Η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα σε διάσκεψη για την πολιτική τρομοκρατία
- Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» σήμερα η Αττική και ακόμη επτά περιοχές
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι


