
Νόμιμο το διάταγμα για τους όρους δόμησης σε οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους
Νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) το οποίο καθορίζει τους όρους και περιορισμούς δόμησης εντός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.
Νόμιμες κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι τροποποιήσεις και οι συμπληρώσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) το οποίο καθορίζει τους όρους και περιορισμούς δόμησης εντός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΣτΕ με γνωμοδότησή του (236/2011 ) έκρινε ότι το επίμαχο διάταγμα με το οποίο αυστηροποιούνται οι όροι δόμησης σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων είναι νόμιμο.
Ωστόσο, το ΠΔ κατατέθηκε και πάλι από το υπουργείο με ορισμένες τροποποιήσεις και προσθήκες.
Οι δικαστές έκριναν νόμιμη και τη νέα διάταξη με την οποία καθορίζεται το μέγιστο ύψος των κτιρίων και ο τρόπος υπολογισμού του, ενώ τίθενται και κανόνες για τον υπολογισμό του ύψους των κτιρίων σε περιοχές με κλίση εδάφους μεγαλύτερη από 15%.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ωστόσο ότι το ΥΠΕΚΑ πρέπει να εξετάσει εάν ενδείκνυται είτε παντελής απαγόρευση της δομήσεως σε οικόπεδα με πολύ μεγάλες κλίσεις είτε καθορισμός ακόμη αυστηρότερων όρων δομήσεως για αυτά, ανάλογα με την κλιμάκωση των κλίσεων.
Επίσης, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμη και μια δεύτερη διάταξη η οποία επιβάλει τη διάσπαση των όγκων σε μικρότερους ή σε ανεξάρτητα κτίρια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Εφές
- Ο Πιτ Χέγκσεθ διάβασε ψεύτικο στίχο της Βίβλου από το… Pulp Fiction στο Πεντάγωνο
- Αεροπορικό σοκ: Η Ευρώπη ξεμένει από καύσιμα, οι εταιρείες καθηλώνουν τα αεροπλάνα
- Κεφαλονιά: Μυστήριο με τα όσα έγιναν πριν λιποθυμήσει η Μυρτώ – Θρίλερ με την εμπλοκή και άλλων προσώπων
- Μητσοτάκης: Θέλουμε να δούμε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για τη Γάζα
- Άνοιξε ο δρόμος για την πρόσληψη Δώνη στη Σαουδική Αραβία – Απολύθηκε ο Ρενάρ
