
Κρίσιμη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων την Τρίτη
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχωρεί την Τρίτη το Δημόσιο με στόχο την άντληση έως 1,6 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιδιώκει να δανεισθεί 1 δισ. ευρώ, ωστόσο μαζί με τις ανταγωνιστικές προσφορές το ποσό αυτό δύναται να φθάσει τα 1,9 δισ. ευρώ, χρήματα που είναι απαραίτητα για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Παρά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις που έχουν βελτιώσει το κλίμα, η ευρύτερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη καθιστά την έκδοση ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχωρεί αύριο Τρίτη το Δημόσιο με στόχο την άντληση έως 1,6 δισ. ευρώ.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιδιώκει να δανεισθεί 1 δισ. ευρώ, ωστόσο μαζί με τις ανταγωνιστικές προσφορές το ποσό αυτό δύναται να φθάσει συνολικά τα 1,9 δισ. ευρώ, χρήματα που είναι απαραίτητα για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.
Στην αντίστοιχη έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε ανέλθει σε 4,86%, οι προσφορές είχαν διαμορφωθεί στα 2,725 δισ. ευρώ.
Στην αμέσως προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία το Σεπτέμβριο, το επιτόκιο των εξάμηνων γραμματίων είχε διαμορφωθεί στο 4,80%.
Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις που έχουν βελτιώσει αισθητά το κλίμα, η ευρύτερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρωζώνη καθιστά την έκδοση των εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων ως ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Τα δημόσια ταμεία διαθέτουν σήμερα μόλις 600 εκατ. ευρώ τα οποία δεν αρκούν παρά για να καλύψουν το 1/3 των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις τον Νοέμβριο. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη ροή εσόδων από φόρους και συγκεκριμένα από τις έκτακτες εισφορές, την φορολογία εισοδήματος και την εισφορά ακινήτων.
Στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν πως εάν δεν εισπραχτούν 5 δισ. ευρώ φόρων μέσα στον Νοέμβριο, ήτοι 800 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι σε σχέση με τον Οκτώβριο, θα υπάρχει πρόβλημα μέσα στο Δεκέμβριο, οπότε λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εκλογές στο Περού: Υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς ο πιθανότερος αντίπαλος της Δεξιάς στον δεύτερο γύρο
- Σταχτοδέλφινο στο Αιγαίο: Η σπάνια εμφάνιση μεταξύ Χίου και Ικαρίας
- Φαραντούρης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος σοβαρός πόλος για τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: Δράση με Ολυμπιακός – ΑΕΚ και Ρεάλ – Χάποελ
- Πρωτομαγιά: Ο διπλός συμβολισμός της – Από τη γιορτή της φύσης στους εργατικούς αγώνες
- Πώς θα γλιτώσετε τους πλειστηριασμούς – Τα σημεία κλειδιά
- Η Μέριλ Στριπ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο κι ένα «μυστικό»
- Ινφαντίνο: «Το Ιράν θα παίξει στο Μουντιάλ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442