
Ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα απειλούσε τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, εκτιμά η Fitch
Ένα «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο από την κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απειλούσε τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Ένα «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο από την κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απειλούσε τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Μια απόρριψη της ευρωπαϊκής συμφωνίας που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα «αυξάνει τον κίνδυνο αναγκαστικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας και μιας «δυνητικής εξόδου» της χώρας από την ζώνη του ευρώ, με «σοβαρές συνέπειες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης», διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» και να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα, αποσταθεροποιώντας την Ευρωζώνη, επισήμανε.
Η αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα αποδεχθεί το πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ και την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) επίσης αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τις ζημίες που θα αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές και ως εκ τούτου την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σημείωσε.
Με βάση το «βαρύ» πρόγραμμα αποπληρωμής ομολόγων το πρώτο τρίμηνο του 2012, χωρίς να συνεχισθεί η εξωτερική οικονομική βοήθεια, η Fitch εκτιμά ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Η αποτυχία να υπάρξει μία περιεκτική και αξιόπιστη απάντηση στην ελληνική κρίση, είναι μία πηγή μετάδοσης της κρίσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας, σημειώνει η Fitch, προσθέτοντας ότι έχει αυξήσει τις πιέσεις στις αξολογήσεις των άλλων κρατών της Ευρωζώνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: Ο πρόεδρος ζητά εκεχερία πριν από τις συνομιλίες με το Ισραήλ – Συνεχίζονται οι επιθέσεις των IDF
- Κεφαλονιά: Ξεσπά η αδερφή της Μυρτούς που έχασε την ζωή της: «Αυτό είναι το πρόβλημα; Πως ντυνόταν το παιδί;»
- Παναθηναϊκός: Στη διάθεση του Μπενίτεθ οι Κοντούρης και Τουμπά ενόψει Ολυμπιακού
- ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια και τον Απρίλιο
- Συνελήφθη στο Νέο Κόσμο ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οικονομολόγοι ζητούν την επιβολή φόρου στα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ενέργειας