Συνομιλία Σαρκοζί και Κινέζου προέδρου και… στο βάθος EFSF
«Στενή συνεργασία» για τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη. H τηλεφωνική επικοινωνία Παρισιού και Πεκίνου έγινε με το «βλέμμα» σε πιθανή συνεισφορά της Κίνας στις προσπάθειες για υπέρβαση της κρίσης ενώ στην κινεζική πρωτεύουσα θα βρεθεί την Παρασκευή και ο πρόεδρος του EFSF.
«Στενή συνεργασία» για τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης συμφώνησαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Τζιντάο στην τηλεφωνική τους επικοινωνία την Πέμπτη.
Αόριστη, προς το παρόν, πρόθεση της Ιαπωνίας για «κατάλληλες κινήσεις» προς την Ευρώπη δίνει το Τόκιο, πρόθυμη να συνεισφέρει εμφανίζεται η Νορβηγία.
H τηλεφωνική επικοινωνία Παρισιού και Πεκίνου έγινε με το «βλέμμα» σε πιθανή συνεισφορά της Κίνας στις προσπάθειες για υπέρβαση της κρίσης ενώ στην κινεζική πρωτεύουσα θα βρεθεί την Παρασκευή και ο πρόεδρος του EFSF.
Πέραν όμως των αναφορών για στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης, το Πεκίνο προς το παρόν δεν έχει δώσει απτά σημάδια για πρόθεση άμεσης συνεισφοράς στο μηχανισμό (μέσω, πιθανώς, του υπό «επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού»).
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε την Πέμπτη πως «είναι λογικό» χώρες που ωφελούνται από την παγκόσμια ανάπτυξη -όπως η Κίνα- να συνεισφέρουν στη διασφάλιση της ομαλότητας. Ωστόσο, απαντώντας στις επικρίσεις για ευρωπαϊκό «δίσκο επαιτείας» στους ξένους επενδυτές, υπογράμμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως η Ευρώπη «δεν ζητιανεύει λεφτά».
Από την πλευρά της, και η Ιαπωνία εμφανίζεται ανοικτή στο να συνεισφέρει. «Μία σταθερή Ευρώπη είναι προς όφελος της Ιαπωνίας, θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα την κατάλληλη στιγμή» ανέφερε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Ζουν Αζούμι στο Κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη.
Στήριξη από το Νορβηγία
Από την πλευρά της, η Νορβηγία -μη μέλος της ΕΕ- εμφανίζεται πρόθυμη να συνεισφέρει. Το νορβηγικό δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο δήλωσε την Παρασκευή έτοιμο να αγοράσει ομόλογα που θα εκδοθούν από το EFSF, με βάση όμως αυστηρά εμπορικά κριτήρια.
«Στο παρελθόν το ταμείο έχει αγοράσει ομόλογα που εξέδωσε το EFSF» σημείωσε η Μπάνι Νουριάνι, εκπρόσωπος του τμήματος διαχείρισης επενδύσεων της Τράπεζας της Νορβηγίας.
«Θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στο μέλλον φτάνει να ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες απαιτήσεις στο θέμα αποδοτικότητας και κινδύνου» προσέθεσε. Η αξιωματούχος πάντως δεν διευκρίνισε το ύψος των ομολόγων του EFSF που βρίσκονται στο νορβηγικό χαρτοφυλάκιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Οι διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές σε κίνδυνο – Αιτία, γεωπολιτικές εντάσεις και ελλείψεις χρηματοδότησης
- Euroleague: Υπόκλιση στο λαό του Θρύλου από την Marca και την AS – Η «ηρωική» Ρεάλ και ο «θρίαμβος» του Ολυμπιακού
- Τα συγχαρητήρια του Νίκου Γκάλη στον Ολυμπιακό: «Κάθε επιτυχία να φέρνει περισσότερα παιδιά στο μπάσκετ» (pic)
- Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα
- Μπαρτζώκας: «Θέλω να αφιερώσω την κούπα σε ένα αγαπημένο άνθρωπό μας…»
- Ξυπόλητος ο Χολ: Πού έδωσε τα παπούτσια του ο Αμερικανός
- Φουρνιέ: «Θέλω να τελειώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό»
- Βασιλιάς της Ευρώπης ο Θρύλος – «Καίγεται» ο Πειραιάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442