Σε ανατολίτικο παζάρι φαίνεται να εξελίσσεται το θέμα της σωτηρίας της Ευρωζώνης, όπως και του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές είναι μαραθώνιες, ώστε να συμφωνηθούν το ύψους του «κουρέματος» και οι τεχνικές παράμετροι.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς απομένουν λίγες ώρες μέχρι να ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Στις 19:00 θα συναντηθούν οι ηγέτες των «27» και θα ακολουθήσει (20:15) το ραντεβού των ηγετών της Ευρωζώνης.

Οι συνομιλίες αυτές ανήκουν στο τελευταίο στάδιο σειράς μαραθώνιων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα για τη διαμόρφωση μίας συγκροτημένης και συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, υπό την πίεση ολόκληρου του πλανήτη που φοβάται τη γενίκευση της οικονομικής κρίσης.

Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη χαραχθεί. Σταθεροποίηση της Ελλάδας, αφού πεισθούν οι πιστωτές να απαλείψουν τμήμα του ελληνικού χρέους, περί τα 100 δισ. ευρώ, και σε αντάλλαγμα, ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έχουν ανάγκη, καθώς και η θωράκιση της Ιταλίας.

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες-πιστωτές της Ελλάδας είναι μέχρι στιγμής ατελέσφορες, διότι δεν αποδέχονται απώλειες πέραν του 40%.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένουν ακαθόριστες, ενώ η Γερμανία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τη
γαλλική ιδέα σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να υποστηρίξει το ΕΤΧΣ με τη χορήγηση δανείων που θα αύξαναν το ενεργητικό του στα 2 έως 3 τρισ. ευρώ.

Ένα ξεχωριστό «σχέδιο όρων και προϋποθέσεων» σχετικά με την αύξηση της «δύναμης πυρός» του EFSF καθιστά σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν γνωρίζουν πόσο πολύ θα μοχλευθούν τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου. «Ένας πιο ακριβής αριθμός της έκτασης της μόχλευσης μπορεί να
προσδιορισθεί μόνο μετά από επαφές με τους δυνητικούς επενδυτές», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Αυτή αναφορά δείχνει ότι οι τελικές λεπτομέρειες για το ΕΤΧΣ μπορεί να μην ολοκληρωθούν έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείει, πάντως, να είναι σήμερα έτοιμες οι λεπτομέρειες σχετικά το ΕΤΧΣ, καθώς το σχέδιο των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής περιέχει κενά, τα οποία συχνά συμπληρώνονται λίγες ώρες πριν από αντίστοιχες συνόδους.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσανατολίζονται σε κούρεμα μέχρι το 60% στα ελληνικά ομόλογα, με διαφορετικά σενάρια για τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στο δάνειο του πακέτου στήριξης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ, για το σχέδιο απόφασης της Συνόδου: θα περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%.

Ωστόσο, το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει ότι ενδεχομένως την Τετάρτη να μην υπάρξει απόφαση για το ελληνικό κούρεμα καθώς είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση οι ζημιές που θα κληθούν να αναλάβουν οι τράπεζες.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι το ποσοστό θα είναι μεταξύ 50% – 60%. Επίσης, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να μην υπάρξει συμφωνία για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μόχλευσης του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης EFSF.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ