Από 90 έως 98 λεπτά το λίτρο διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στην αγορά συνεχίζονται τα προβλήματα στον εφοδιασμό που προκάλεσε η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων. Η τιμή είναι ακριβότερη κατά 40% περίπου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, όταν επωλείτο προς 65-65 λεπτά το λίτρο. «Αλαλούμ» με τον φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

Από 90 έως 98 λεπτά το λίτρο διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στην αγορά συνεχίζονται τα προβλήματα στον εφοδιασμό που προκάλεσε η απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων.

Η τιμή είναι ακριβότερη κατά 40% περίπου έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2010, όταν επωλείτο προς 65-65 λεπτά το λίτρο.

Η μεγάλη αύξηση της τιμής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα νοικοκυριά κυρίως στις ορεινές περιοχές και τη Β. Ελλάδα οφείλεται και στην αύξηση του ειδικού φόρου στα 60 ευρώ/1.000 λίτρα, από 1 ευρώ/1.000 λίτρα.

Η αύξηση εφέτος είναι γύρω στα 5 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, ενώ από το 2012 θα είναι αρκετά υψηλότερη λόγω της εξίσωσης του φόρου.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για παραγγελίες χονδρικής (πάνω από 1.000 λίτρα) στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη διαμορφώνονται σήμερα στα 91 – 93 λεπτά το λίτρο, ενώ για μικρότερες παραγγελίες και σε απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές φτάνουν μέχρι και το 1 ευρώ περίπου.

Στην Αττική η υψηλότερη τιμή είναι 95 λεπτά, ενώ στη Θεσσαλονίκη στα 98 λεπτά περίπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μέχρι τα 97 λεπτά φθάνει η ανώτατη τιμή στην Άρτα, όπως και σε Πρέβεζα, Χανιά και Δωδεκάνησα, ενώ στα 96 λεπτά είναι σε Σάμο και Ηράκλειο.

Τα φθηνότερα πρατήρια είναι σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα (89,8 λεπτά), Κιλκίς (90 λεπτά) και Ανατολική Αττική (90,9 λεπτά).

Στους περισσότερους νομούς δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη οι τιμές, καθώς η απεργία των τελωνειακών εμπόδισε τον εφοδιασμό της αγοράς από το προηγούμενο Σάββατο οπότε ξεκίνησε, τυπικά, η περίοδος της διανομής του πετρελαίου θέρμανσης.

Από σήμερα οι εκτελωνισμοί γίνονται κανονικά.

«Αλαλούμ» με τις επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οκονομικών καλεί εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες και επαγγελματίες που συγκατοικούν σε πολυκατοικίες με νοικοκυριά να καταθέτουν υπεύθυνες δηλώσεις στην Εφορία, όπου θα αναγράφουν τις ποσότητες πετρελαίου που κατανάλωσαν, ώστε μετά εκείνη να τους υπολογίζει τους επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογούν.

Ο τρόπος αυτός επελέγη για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαφορετική φορολόγηση του πετρελαίου, το οποίο θα χρησιμοποιούν από φέτος για τη θέρμανσή τους επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από φέτος, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που καταναλώνουν τα νοικοκυριά αυξάνεται από 21 ευρώ σε 60 ευρώ/χιλιόλιτρο, με σκοπό από του χρόνου να εξομοιωθεί πλήρως με αυτόν του ντίζελ κίνησης (412 ευρώ/χιλιόλιτρο).

Αντίθετα, όμως, για τα νομικά πρόσωπα, η εξομοίωση του ΕΦΚ ισχύει αυτόματα από φέτος, γεγονός που δημιουργεί πολλά πρακτικά ζητήματα, αφού υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες ανά την Ελλάδα όπου νοικοκυριά συγκατοικούν με καταστήματα και επαγγελματίες.

 Για τις περιπτώσεις αυτές, που αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, οι διανομείς καυσίμων έχουν ενημερώσει εδώ και καιρό το υπουργείο ότι αδυνατούν να εκδίδουν τιμολόγια με διαφορετικό ΕΦΚ διότι πολύ απλά το πετρέλαιο αφορά τον καυστήρα της πολυκατοικίας, και όχι των διαμερισμάτων ή των καταστημάτων του κτιρίου ξεχωριστά.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, επιλέχθηκε η λύση τα νομικά πρόσωπα να παραλαμβάνουν πετρέλαιο με τον μειωμένο ΕΦΚ, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, και στη συνέχεια να υποβάλλουν δύο φορές τον χρόνο δηλώσεις στην Εφορία, ώστε εκείνη να τους υπολογίζει τους επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογούν.

Τα στοιχεία θα τα ελέγχει με τις καταστάσεις που υποχρεούνται να της αποστέλλουν οι διανομείς πετρελαίου και αν δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάποιο νομικό πρόσωπο χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση με μειωμένο ΕΦΚ, θα μπορεί να επεμβαίνει ακόμη και το ΣΔΟΕ.

Για να διαπιστωθεί αν ο επαγγελματίας λέει την αλήθεια, θα χρησιμοποιούνται τα κοινόχρηστα, μέσω των οποίων θα προκύπτουν τα λίτρα που κατανάλωσε κάθε ένοικος, γι’ αυτό και οι εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων θα πρέπει να αποστέλλουν τις αποδείξεις πληρωμής στις ΔΟΥ.

Αν μάλιστα δεν υπάρχει εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων, η Εφορία θα ελέγχει βάσει υπεύθυνης δήλωσης του κάθε νομικού προσώπου τα τετραγωνικά και χιλιοστά κατανομής του διαμερίσματος ώστε στη συνέχεια να υπολογίζεται η κατανάλωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr