Υπάρχουν προοπτικές για ένα ειρηνικό μέλλον στο Αφγανιστάν, λέει η Χίλαρι Κλίντον
Στο Αφγανιστάν βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ενθαρρύνοντας τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, να συνεχίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν. Η ίδια δήλωσε ότι βλέπει πρόοδο και είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν για ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον της χώρας. «Είμαι εδώ για να ακούσω τι σκέφτονται οι Αφγανοί πολίτες για το μέλλον της χώρας τους» είπε η Κλίντον.
Στο Αφγανιστάν βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ενθαρρύνοντας τον πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι να συνεχίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους Ταλιμπάν.
Η ίδια δήλωσε ότι βλέπει πρόοδο και είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν για ένα ειρηνικό και σταθερό μέλλον της χώρας.
«Είμαι εδώ για να ακούσω τι σκέφτονται οι Αφγανοί πολίτες για το μέλλον της χώρας τους» είπε η Κλίντον, η οποία συναντήθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ με μία ομάδα Αφγανών ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων μέλη γυναικείων οργανώσεων, στελέχη από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις μέσων ενημέρωσης.
«Οι αλλαγές που έχω δει στο Αφγανιστάν είναι πολύ ενθαρρυντικές, αλλά πρέπει να γίνουν μόνιμες και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρχει συναίνεση μέσα στη χώρα σχετικά με το μέλλον της» πρόσθεσε.
Η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να έχει εντός της ημέρας συναντήσεις με τον Χαμίντ Καρζάι και άλλους παράγοντες.
Ο Καρζάι έχει εκφράσει την οργή του για την διαδικασία συμφιλίωσης μετά από μια σειρά δολοφονιών αρκετών Αφγανών αξιωματούχων από τους Ταλιμπάν.
Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθεί η μετάβαση του ελέγχου της ασφάλειας στη χώρα από τις αμερικανικές δυνάμεις στον αφγανικό στρατό. Επιπλέον αναμένεται να τεθούν θέματα στρατηγικών σχέσεων ΗΠΑ και Αφγανιστάν αλλά και Αφγανιστάν-Πακιστάν που έχουν επιδεινωθεί μετά τη δολοφονία συμβούλου του Καρζάι για την οποία Αφγανοί αξιωματούχοι (αλλά όχι ο πρόεδρος) έδειξαν ευθέως προς το Πακιστάν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Χίλαρι Κλίντον θέλει να πείσει τους Αφγανούς ότι η Ουάσινγκτον δεσμεύεται για μία μακροχρόνια σχέση με το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ, επίσης, προγραμματίζουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους και να παραδώσουν την ασφάλεια της χώρας στους ίδιους τους Αφγανούς.
«Θέλει να επισημάνει την αμερικανική υποστήριξη για ένα ασφαλές και σταθερό Αφγανιστάν» δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην επίσκεψη της Κλίντον στο Αφγανιστάν.
Το ταξίδι της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δεν ανακοινώθηκε, παρά μόνο όταν έφτασε στην Καμπούλ αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
- Τοξικότητα κυβερνητικής κοπής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442