Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ένα ακόμα στέλεχος της αλ Κάιντα στην Υεμένη
Ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα σκοτώθηκε στην Υεμένη στη διάρκεια επίθεσης αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας. Πρόκειται για τον Ιμπραήμ αλ-Μπάνα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του δικτύου για όλη την αραβική χερσόνησο. Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του προέδρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα σκοτώθηκε στην Υεμένη στη διάρκεια επίθεσης αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας. Πρόκειται για τον Ιμπραήμ αλ-Μπάνα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του δικτύου για όλη την αραβική χερσόνησο.
Σύμφωνα με τον υπουργό της Υεμένης, η επίθεση έγινε στα νότια της χώρας, την ώρα συγκέντρωσης στελεχών του δικτύου σε άγνωστη τοποθεσία.
{{{ map }}}
Σημειώνεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον γεννημένο στις ΗΠΑ αρχηγό του τοπικού δικτύου της αλ Κάιντα Ανουάρ αλ-Αουλάκι.
Εκείνη η επιχείρηση για την εξόντωση του Αουλάκι, και περισσότερο ο τρόπος που διεξήχθη, έθεσε ερωτήματα για τη νομική και την ηθική διάσταση των επιχειρήσεων σε έδαφος τρίτων χωρών και μάλιστα με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Καθώς ο Αουλάκι είχε διπλή υπηκοότητα (Αμερικανός και Υεμενίτης) ο θάνατός του περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση. Πέρα από αυτό, ποτέ δεν κατηγορήθηκε ούτε καταδικάστηκε από τις αμερικανικές Αρχές.
Πρακτικά, ως Αμερικανός, μπορούσε να επικαλεστεί τα δικαιώματα που του παρέχει το αμερικανικό Σύνταγμα πέρα όσων είχε από το Σύνταγμα της Υεμένης, είχε τονίσει στο Reuters η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ, Μερί Έλεν Ο΄Κόνελ.
Αν και οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου, όπως εκτιμά μερίδα νομικών, είναι αντίθετες με τη διεθνή νομιμότητα, η αμερικανική κυβέρνηση τις υπερασπίζεται.
Ο νομικός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χάρολντ Κοχ, υποστήριξε ότι αυτή η στοχοποίηση ατόμων είναι «στα πλαίσια του νόμου και των νόμων του πολέμου».
Πρόσθεσε ότι «ένα κράτος που εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση ή σε νόμιμη αυτοάμυνα, δεν χρειάζεται να παρέχει στους στόχους τη δυνατότητα χρήσης νόμιμων μέσων, πριν καταφύγει [το κράτος] στη βία».
Βία και πάλι στην πρωτεύουσα
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά του προέδρου Σάλεχ.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442