Σε 19,16 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε ετήσια βάση το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 15,1%.

Ειδικότερα, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση διαμορφώθηκε σε 19,16 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 19,24 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 16,65 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 74 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,98 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 4,2% από 5,3% στο οκτάμηνο.

Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο 9μήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 39,2% ή κατά 529 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 9μηνο του 2010. Το υπουργείο τονίζει ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τρίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού Προϋπολογισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 7% έναντι του 2010 και διαμορφώθηκαν σε 52,48 δισ. ευρώ. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

  • Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,38 δισ. ευρώ.
  • Στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της  μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,86 δισ. ευρώ.
  • Στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ
  • Στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,9% ή κατά 1,05 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 471 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.307 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 700 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση κατά 35,1% ή 1,9 δισ. ευρώ.

ΝΔ: η κατάσταση επιδεινώνεται

«Η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται. Ο κατήφορος της χώρας, δυστυχώς, δεν έχει τέλος. Τα απανωτά «σχέδια σωτηρίας» καταρρέουν. Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το επιβεβαιώνει» ήταν το σχόλιο των αναπληρωτών υπεύθυνων των Τομέων Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα Ιωάννη Βρούτση.

«’Πάτος’ στο βαρέλι δεν υφίσταται, αφού οι ‘μαύρες τρύπες’ μεγαλώνουν. Οι υστερήσεις στα έσοδα και οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το μήνα Σεπτέμβριο.»

» Στόχοι οι οποίοι για 2η φορά αναθεωρούνται, φυσικά προς το χειρότερο, μήπως και κάποια στιγμή τελικά επιτευχθούν. Η Κυβέρνηση συναγωνίζεται τον κακό εαυτό της, και πάντα βγαίνει δεύτερη…  Το 1ο εννεάμηνο του έτους τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται».

«Συνεπώς, η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας» καταλήγουν τα στελέχη της ΝΔ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο