Οι γυναίκες είναι τελικά το ισχυρό φύλο και οι άνδρες το ασθενές, τουλάχιστον ως προς την ανθεκτικότητα του οργανισμού στις ασθένειες, καθώς έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κλοντ Λιμπέρ του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό έντυπο BioEssays, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γυναικείο βιολογικό πλεονέκτημα έχει τη βάση του σε ένα μόνο χρωμόσωμα, το Χ, και στο ρόλο που παίζουν τα MicroRNAs που είναι κωδικοποιημένα σε αυτό το χρωμόσωμα.

Το MicroRNA είναι μια μικροσκοπική δομή ριβονουκλεϊνικού οξέος, το οποίο μαζί με το DNA και τις πρωτεΐνες συναποτελούν τα τρία μείζονα μακρομόρια, στα οποία βασίζονται όλες οι μορφές της ζωής.

Στους ανθρώπους, όπως και σε άλλα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο από τα αρσενικά και είναι πιο ικανά να καταπολεμούν διάφορα επεισόδια «σοκ» στην υγεία τους, όπως μολύνσεις και τραύματα.

Σύμφωνα με τον Δρ Λιμπέρ, αυτό οφείλεται στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο στους ανθρώπους περιέχει το 10% όλων των MicroRNAs που έχουν ως τώρα εντοπιστεί στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Αν και ο ρόλος πολλών από αυτά τα μόρια MicroRNA παραμένει ακόμα άγνωστος, ο Βέλγος ερευνητής εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτά τα MicroRNA στο χρωμόσωμα Χ που αυξάνουν τις άμυνες του γυναικείου ανοσοποιητικού συστήματος και την καλύτερη ανθεκτικότητά του στον καρκίνο.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, ενώ οι άνδρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα χρωμόσωμα Υ. Σύμφωνα με τους Βέλγους επιστήμονες, οι βιολογικοί μηχανισμοί του χρωμοσώματος Χ έχουν ισχυρότερη επίδραση στα γονίδια εκείνα που προσδίδουν συγκριτικό ανοσολογικό πλεονέκτημα στις γυναίκες (που έχουν δύο τέτοια χρωμοσώματα), ενώ αντίθετα φέρνουν σε μειονεκτική θέση τους άνδρες, επειδή οι τελευταίοι έχουν μόνο ένα χρωμόσωμα Χ.

Το χρωμόσωμα Υ περιέχει λιγότερα γονίδια, με συνέπεια οι άνδρες να μην μπορούν να αναπληρώσουν πλήρως την έλλειψη του δεύτερου χρωμοσώματος Χ και έτσι να έχουν συνολικά μια έλλειψη γονιδίων που εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημά τους.

ΑΠΕ,health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο