Επιτάχυνση 151 έργων προϋπολογισμού 15 δισ. ευρώ εξήγγειλε ο Μ. Χρυσοχοΐδης
Την επιτάχυνση 151 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 15 δισ. ευρώ, ως το 2015, ανακοίνωσαν την Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με τον Ευρωπαίο επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.
Την επιτάχυνση 151 έργων συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2015 ανακοίνωσαν την Τετάρτη ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Σχετικά με το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων για την υλοποίηση των έργων υποδομής, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι επίκειται σύντομα η κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να δοθεί μια ενδιάμεση λύση, όπως τη χαρακτήρισε, μέχρι την οριστική επίλυσή του από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο υπουργός διευκρίνισε αργότερα ότι πρόκειται να τεθεί συγκεκριμένο πλαφόν το οποίο θα είναι ποσοστό επί της αξίας του έργου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι μέχρι το τέλος του 2011 πρέπει να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές και επειδή αυτό δεν είναι δυνατό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2012 και θα δημιουργηθούν ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ .
Ακόμη, στη συνέντευξη σημειώθηκε ότι για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προβλέπεται η επιχορήγησή τους εκτός από τα επενδυτικά σχέδια και με κεφάλαια κίνησης.
Εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο με το οποίο θα αίρονται περισσότερα από 72 γραφειοκρατικά εμπόδια σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να ενισχυθεί οι επενδύσεις.
Για τις εξαγωγές, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο ο ρυθμός αύξησης της αξίας τους ξεπέρασε κατά 22,2% το μέσο κοινοτικό όρο που είναι 15%-16% και εκτίμησε ότι οι εξαγωγές των τροφίμων και των οικοδομικων υλικών θα είναι οι επόμενοι «πρωταθλητές» στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες, είπε ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα αλλά όταν θα τεθεί «μπορούμε να το συζητήσουμε».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφρε ακόμη ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και εκπροσώπους επιχειρήσεων, ενώ συνάντηση με Ολλανδούς επιχειρηματίες σχεδιάζεται να γίνει στην Αθήνα. Για τους τελευταίους είπε ότι πρόκειται να υποβάλλουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Από τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ, ο υπουργός είπε ότι τα 74 αφορούν τις περιφέρειες και τα 33 είναι τομεακά προγράμματα.
Το συνολικό ύψος τους ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ.
Ως το τέλος του 2011 ο στόχος είναι να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ 44 έργα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το 2015.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Αφαιρείται με δικαστική απόφαση το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ από το Κέντρο Κένεντι
- Ανάρπαστα τα εξοχικά στην Ελλάδα – Ποιοι αγοράζουν
- Μάικλ Τζόρνταν: Κάνει… ζωάρα στη Μύκονο ο G.O.A.T. του μπάσκετ (vids)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι διαρροές, το «κλειδωμένο» ντουλάπι και η στοχοποίηση της Τυχεροπούλου
- Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στο μικροσκόπιο ηχητικές καταγραφές από το σπίτι της οικογένειας
- Πανελλαδικές 2026: Αυτά είναι τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική
- Γεύμα εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά με τον Αρχιεπίσκοπο και μέλη της Ιεράς Συνόδου
- Προσφέρουμε τροφές για 50 αδέσποτες γατούλες – Στο πλευρό τους εθελόντρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-rachel-claire-5531048-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442