Η Ελλάδα δεν «στρατιωτικοποιεί» τη συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις όσον αφορά τις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, έπειτα από τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν.

«Η Ελλάδα κινήθηκε άμεσα. Ήδη, κατοχύρωσε και διεθνώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο ζήτημα αυτό. Όλοι γνωρίζουν, όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και οι εμπλεκόμενες εταιρίες, που μπορούν και που δεν μπορούν να κάνουν έρευνες» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών.

»Αυτό που έχω τονίσει επανειλημμένα είναι ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να στρατιωτικοποιεί κανείς τη συζήτηση έτσι επειδή ενδιαφέρεται να το κάνει η Τουρκία, η οποία δεν έχει επιχειρήματα. Και γι’ αυτό πηγαίνει συνήθως σε ένταση. Εμείς και επιχειρήματα έχουμε και ανελλιπώς τα προβάλλουμε και θωρακίζουμε τα συμφέροντα της χώρας, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε» συνέχισε.

«Είχα την ευκαιρία», τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης, «να ενημερώσω το ΓΓ για τις τελευταίες ανησυχητικές απειλές της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και στα απόλυτα δικαιώματα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί το φυσικό πλούτο στη δική της ΑΟΖ, καθώς και στην πρόσφατη ανακοίνωση ερευνών εκ μέρους τους Τουρκίας, και που ακουμπά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα».

»Ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για φαινόμενα που φέρουν αστάθεια και φαινόμενα τα οποία μπορεί να δυσχεράνουν και τις εξαιρετικά σημαντικές συζητήσεις για το Κυπριακό για τις οποίες φυσικά ενδιαφέρεται, τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί άλλοι, ώστε να λυθεί το πρόβλημα».

«Ελπίζω η συζήτηση να συνεχιστεί με τις επόμενες επαφές που θα έχω αυτή την εβδομάδα με διάφορους υπουργούς Εξωτερικών ή αρχηγούς κρατών» επισήμανε ο υπουργός.

Για το Κυπριακό

Στην ερώτηση τι προτίθεται να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «ο ΓΓ επανέλαβε ότι τον Οκτώβριο θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου και εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι τελευταίες εξελίξεις που προανέφερα, προφανώς δεν βοηθούν στο κλίμα που απαιτείται για τη γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, κάτι που ο ίδιος και οι υπόλοιποι επιθυμούν».

Για το όνομα της πΓΔΜ

Αναφερόμενος στην ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα στον ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «εδώ και καιρό, εξέφρασε την ετοιμότητα και τη σοβαρότητα της Ελλάδας στη διαδικασία για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, καθώς και την επιθυμία μας και η άλλη πλευρά να επιδείξει τη σοφία και σοβαρότητα που απαιτείται».

Άλλα θέματα της συζήτησης

«Στην ατζέντα υπήρχε φυσικά το Μεσανατολικό, αλλά και ευρύτερα η Αραβική Άνοιξη και όλες οι εξελίξεις στην περιοχή […] Συζητήσαμε για το Μεσανατολικό, κυρίως για τη σημασία που δίνει η χώρα μας στην εξεύρεση μιας λύσης για να υπάρξει ένα Παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ με ασφάλεια. Και οι δυο έχουν αυτό το δικαίωμα και πρέπει να προωθήσουμε αυτή την προοπτική».

Σε ερώτηση για το εάν ο κ. Γκι-μουν Γ. ρώτησε να πληροφορηθεί για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Λαμπρινίδης απάντησε «ναι».

«Συζητήσαμε το θέμα των εξελίξεων στην Ελλάδα. Έδειξε τη σιγουριά που έχει βλέποντας και αυτός, εδώ και καιρό, να προβλέπονται τα χειρότερα, αλλά να μην υλοποιούνται. Πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα εξέλθουν απ’ αυτή την κρίση» είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας