Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία. Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας δεν υπάρχει, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δήλωσε λίγο μετά την έκρηξη ότι δεν υπάρχει διαρροή, ενώ η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Από την πλευρά της, η ιδιοκτήτρια εταιρεία EDF υποστήριξε ότι πρόκειται για «βιομηχανικό, και όχι πυρηνικό, ατύχημα» και διαβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιό της βρίσκεται υπό έλεγχο.

{{{ map }}}Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα και την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων.

To εργοστάσιο βρίσκεται περίπου 50 χλμ βόρεια της Αβινιόν, κοντά στις μεσογειακές ακτές.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11.45 τοπική ώρα (12.45 ώρα Ελλάδας) σε κάμινο όπου καίγονταν ραδιενεργά υλικά, όπως εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα και μολυσμένα ρούχα και εργαλεία.

Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε ζώνη ασφάλειας και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία γύρω από το εργοστάσιο, δεν δόθηκε όμως εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Το εργοστάσιο της Μαρκούλ είναι σημαντικό κέντρο πυρηνικής έρευνας. Επεξεργάζεται επίσης ραδιενεργά υλικά από πυρηνικές μονάδες που παροπλίζονται, ανακυκλώνοντας πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου «μείγματος οξειδίων», ή MOX.

Σύμφωνα με το Reuters, στο συγκρότημα δεν λειτουργούν αντιδραστήρες. Όπως όμως ανέφερε η Figaro, στη Μαρκούλ λειτουργεί ένας αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος για την παραγωγή τρίτιου.

Ενημέρωση για το συμβάν ανακοίνωσε ότι ζήτησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Η έκρηξη σημειώθηκε μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των «τεστ αντοχής» στους 58 πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, στον απόηχο της πυρηνικής τραγωδίας στην Ιαπωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιο σας