Η μητρική της Saab, Swedish Automobile N.V. με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι το δικαστήριο του Vanersborg απέρριψε την αίτηση που υπέβαλε χθες, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011, για την εθελοντική αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της σουηδικής φίρμας και των θυγατρικών που απαρτίζουν τη Saab Automobile AB.

Η Saab δηλώνει «απογοητευμένη» από την απόφαση του δικαστηρίου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση.

Όσον αφορά τους λόγους απόρριψης της αίτησης της Saab για εθελοντική αναδιοργάνωση, το δικαστήριο του Vanersborg σε ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό του τόπο αναφέρει ότι: «το δικαστήριο δεν θεωρεί ξεκάθαρο το πώς ακριβώς η εταιρεία θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητάς της και να συνεχίσει τις δραστηριότητές της».

Υπενθυμίζεται ότι η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είχε βρεθεί στην ίδια θέση την περίοδο 2009-2010 όταν αποτελούσε ιδιοκτησία της GM.

Η αρχική πρόταση της διοίκησης της Saab προς στο δικαστήριο ζητούσε την να τεθεί η αυτοκινητοβιομηχανία στην προστασία του πτωχευτικού κώδικα προκειμένου να προχωρήσει σε εθελοντική αναδιοργάνωση, μια διαδικασία την οποία θα επέβλεπε ένας διορισμένος από το δικαστήριο διαχειριστής ο οποίος και θα συνεργαζόταν με τους ιθύνοντες της φίρμας για αυτό το σκοπό.

H Saab είχε δεσμευτεί ότι σε διάστημα τριών εβδομάδων από τη στιγμή κατάθεσης του αιτήματος της για εθελοντική αναδιοργάνωση θα παρουσίαζε το αντίστοιχο σχέδιο στους πιστωτές της –στους οποίους σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της Saab, Victor Muller, οφείλει 150 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση της Saab αποσκοπούσε στην εξασφάλιση χρόνου προκειμένου να διαχειριστεί καλύτερα την υπάρχουσα ρευστότητά της και να συνεχίσει τη διαδικασία παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς τις πιέσεις των πιστωτών της και κατ΄επέκταση, την απειλή πτώχευσης, μέχρι την ενεργοποίηση των συμφωνιών με τις κινεζικές εταιρείες Youngman και Pang Da που σύμφωνα με την ανακοίνωση της φίρμας, διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές.

auto.in.gr