Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Τι προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Μεγάλες ανατροπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία, στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία, να δίνονται τίτλοι ειδικότητας από τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς και κύμα συγχωνεύσεων στις μονάδες πρόνοιας.

Μεγάλες ανατροπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέπεται στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία, στους ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με τα δημόσια νοσοκομεία, να δίνονται τίτλοι ειδικότητας από τους ιατρικούς συλλόγους, καθώς και κύμα συγχωνεύσεων στις μονάδες πρόνοιας.

Οι γιατροί του ΕΣΥ που δεν αποδέχονται το διορισμό τους ή παραιτούνται πρόωρα από αυτόν θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια πριν υποβάλλουν νέα υποψηφιότητα για διορισμό, από δύο χρόνια που ισχύει σήμερα, προβλέπει το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ακόμα:

  • Επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠYΥ να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
  • Καθιερώνεται η συμμετοχή των μονίμων πανεπιστημιακών γιατρών στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
  • Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ορίζεται αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Ένταξη των ΚΑΦΚΑ στο ΕΣΥ για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης – Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις», δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ

Κάθε γιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας θα μπορεί να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις, στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, έως μία μέρα την εβδομάδα. Απαιτείται πάντως έγκριση από το ΔΣ του Νοσοκομείου του ΕΣΥ της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο ανήκει ο γιατρός.

Για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Προκειμένου να τονωθεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, προβλέπεται οι μόνιμοι πανεπιστημιακοί ιατροί, που κατέχουν τίτλο ειδικότητας και εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές εργαστήρια ή μονάδες οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νοσηλευτικά ιδρύματα που ανήκουν στο ΕΣΥ, να συμμετέχουν στην ολοήμερη πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία, τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εφημερεύουν κατά τις ημέρες αυτές.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να διατηρούν τα ιδιωτικά ιατρεία τους υπό την προϋπόθεση ότι τις πρωινές εργάσιμες ημέρες και ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Για τις θέσεις υπαίθρου

Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθείται ρύθμιση προκειμένου να μη μένουν κενές οι θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίες θα συνυπολογίζονται στον χρόνο υπηρεσίας.

Έτσι, οι θέσεις ιατρών υπαίθρου προκηρύσσονται πέντε μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των ιατρών που ήδη υπηρετούν σε αυτές. Εφόσον η θέση που προκηρύσσεται δεν καλυφθεί, μπορεί να παρατείνεται η θητεία του ιδίου ή άλλου ιατρού που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας ή σε Περιφερειακό Ιατρείο ή σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της ευθύνης του. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό θα παρατείνεται η θητεία άλλου ιατρού ύστερα από την πρόταση του Νοσοκομείου. Η παράταση αυτή δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες και μέχρι να αναλάβει υπηρεσία ο ιατρός που θα επιλεγεί με βάση την επόμενη προκήρυξη.

Ιδιωτικές Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Με το νομοσχέδιο θα επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας εκτός ιδιωτικών κλινικών για την εκτέλεση χειρουργικών και επεμβατικών πράξεων για τις οποίες δεν απαιτείται, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, γενική, ραχιαία ή επισκληρίδιος αναισθησία και νοσηλεία.

Η Ιδιωτική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας μπορεί να λειτουργεί είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024