Ο ΟΗΕ καλεί την παγκόσμια κοινότητα να εξαλείψει το πρόβλημα των απάτριδων, υπολογίζοντας σε άνω των 12 εκατομμύριων τους ανθρώπους που δεν έχουν υπηκοότητα κανενός κράτους και αποκλείονται ως εκ τούτου πολλές φορές από βασικά δικαιώματα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην νοτιοανατολική και κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή αλλά και την ανατολική Ευρώπη.

Ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε την Τρίτη πως τα Ηνωμένα Έθνη ξεκινούν εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το «εφιαλτικό νομικό κενό», όπως είπε χαρακτηριστικά, στο οποίο τελούν οι απάτριδες.

Άνθρωποι χωρίς υπηκοότητα αντιμετωπίζουν πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα στο να κατοχυρώσουν περιούσια στο όνομά τους, να ανοίξουν λογαριασμούς, ή ακόμη και επ’ αόριστον αστυνομική κράτηση σε χώρες που δεν τους αναγνωρίζουν δικαίωμα διαμονής και ενώ δεν μπορούν καν να αποδείξουν την ταυτότητά τους.

Σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι ότι είναι ουσιαστικά αυτοαναπαραγόμενο, καθώς τα παιδιά των απάτριδων μένουν επίσης αυτόματα χωρίς υπηκοότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο