Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τον Καντάφι να «αγνοείται», η μάχη για την Τρίπολη συνεχίζεται

Με τον Καντάφι να «αγνοείται», η μάχη για την Τρίπολη συνεχίζεται

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι έχουν τοποθετήσει άρματα μάχης κοντά στο συγκρότημα που βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τις δυνάμεις των εξεγερμένων που τις πολιορκούν. Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της Τρίπολης και έχουν συλλάβει τρεις γιους του Καντάφι, Σαΐφ, Σάαντι και Μοχάμαντ. Την ίδια ώρα, ο Λίβυος ηγέτης παραμένει άφαντος. «Το καθεστώς του Καντάφι καταρρέει» λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός, την ώρα που οι ξένες κυβερνήσεις τον καλούν να παραδοθεί.

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι έχουν τοποθετήσει άρματα μάχης κοντά στο συγκρότημα που βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στην Τρίπολη, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τις δυνάμεις των εξεγερμένων που τις πολιορκούν. Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν συλλάβει τρεις γιους του Καντάφι, Σαΐφ, Σάαντι και τον μεγαλύτερο Μοχάμαντ που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Το καθεστώς του Καντάφι καταρρέει» λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός απηχώντας τις σκέψεις και τις ανακοινώσεις της Δύσης.

* To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κοινότητα στην Τρίπολη, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

«Η κατάσταση δεν είναι σταθερή. Υπάρχει ανταλλαγή πυρών παντού. Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν σταθμεύσει άρματα μάχης στο λιμάνι και στην οδό Αλ Σαρίν, κοντά στο Μπαμπ αλ-Αζιζίγια (το συγκρότημα του Καντάφι» δήλωσε αξιωματούχος των εξεγερμένων στο πρακτορείο Reuters.

Πρόσθεσε ότι οι αντικαθεστωτικοί βρίσκονται «παντού» στην Τρίπολη, τόνισε, πάντως, ότι οι δυνάμεις του Καντάφι αντιστέκονται.

«Το βασικό πρόβλημα είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές του Καντάφι» είπε.

Τόνισε ότι πολλά είναι τα θύματα ανάμεσα στους εξεγερμένους. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός μαρτύρων, ανάμεσα σε αυτούς ο αδελφός μου και δύο γείτονές μου» δήλωσε.

Ένας εκ των γιων του Καντάφι, ο Χαμίς, ηγείται μιας στρατιωτικής δύναμης προς το κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές αντικαθεστωτικών. Η δύναμη αυτή ξεκίνησε από το συγκρότημα που είχε ως έδρα η κυβέρνηση του Καντάφι.

Η έδρα της κυβέρνησης, Μπαμπ αλ-Αζιζίγια, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την κατοχή των δυνάμεων του Καντάφι.

Οι εξεγερμένοι κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, Jamahiriyah, ο οποίος σταμάτησε να εκπέμπει.

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών μαίνονται γύρω από το συγκρότημα. Η μάχη έχει ξεκινήσει από τις 8:30 το πρωί. Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, τανκ βγαίνουν από το συγκρότημα και ρίχνουν όλμους στη γύρω περιοχή.

Χαμένα τα ίχνη του Καντάφι

Το πού βρίσκεται ο ίδιος ο Καντάφι παραμένει ακόμη άγνωστο, αν και ανεπιβεβαίωτες διπλωματικές πηγές υποστήριξαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο συνταγματάρχης ήταν μέσα στο συγκρότημα.

Υπάρχουν, ωστόσο, φήμες ότι ο Λίβυος ηγέτης εγκατέλειψε την Τρίπολη στη διάρκεια της νύχτας για το Γκανταμές, από όπου φυγαδεύτηκε στην Αλγερία.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης (NTC) δήλωσε, πάντως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ότι κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο Μ.Καντάφι.

Το Al Arabiya μετέδωσε νωρίτερα ότι ένας ακόμα από τους γιους του Καντάφι, ο Αλ-Μουτασίμ, βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγκντάντι έχει διαφύγει στην Τυνησία, στο νησί Τζέρμπα.

Το καθεστώς είχε εφοδιάσει τις τελευταίες ημέρες κατοίκους της πόλης με όπλα, για να πολεμήσουν τους εξεγερμένους, όταν εξαπέλυαν την επίθεση, ενώ από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται ότι είχαν καταφέρει να εξοπλίσουν μυστικά ομάδες «συμπαθούντων» μέσα στην πρωτεύουσα.

Πανηγυρίζουν οι αντικαθεστωτικοί

Η είδηση για την είσοδο των πρώτων δυνάμεων των εξεγερμένων στην Τρίπολη πυροδότησε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα στη Βεγγάζη -το κέντρο των εξεγερμένων- και τη Μιζουράτα.

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί κρατούν τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή. Ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης διέψευσε, πάντως, τις πληροφορίες που ήθελαν τους εξεγερμένους να βρίσκονται σε συνομιλίες με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την παράδοση του Σαΐφ αλ-Ισλάμ.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Παρίσι, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι υπάρχει πιθανότητα ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ να δικαστεί στη Λιβύη και να μην παραδοθεί στη Χάγη.

Ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μοχάμαντ, τέθηκε επίσης υπό κράτηση στο σπίτι του στην λιβυκή πρωτεύουσα, όπως δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Al Jazeera. «Ένοπλοι έχουν περικυκλώσει το σπίτι μου… και λένε ότι εγγυώνται την ασφάλειά μου» είπε στο αραβικό δίκτυο πριν διακοπεί η επικοινωνία και ενώ στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί.

Αργά το απόγευμα, οι εξεγερμένοι συνέλαβαν τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Σαάντι, μετέδωσε
το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο τον επικεφαλής του Εθνικού
Μεταβατικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι συγκρούονται με αντάρτες στην πόλη Μπουκαμάς, 17 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τυνησία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Το καθεστώς Καντάφι καταρρέει»

Δηλώσεις για τη Λιβύη έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Είπε ότι ο ηγέτης της Λιβύης θα πρέπει να διατάξει κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους και να εγκαταλείψει την εξουσία «μια για πάντα».

Τόνισε ότι «το καθεστώς του Καντάφι καταρρέει» και δήλωσε ότι επιθυμεί να δει τον Μ.Καντάφι ενώπιον της δικαιοσύνης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους Λίβυους.

Κάλεσε τους εξεγερμένους να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποφύγουν τα αντίποινα, ενώ υποσχέθηκε πως σύντομα η Βρετανία θα απελευθερώσει τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024