Ξεχωριστές δίκες κατά του Μλάντιτς εξετάζει η Χάγη για επίσπευση της διαδικασίας
Τη διάσπαση της «υπόθεσης Μλάντιτς» σε δύο ξεχωριστές δίκες, μία για τη Σρεμπρένιτσα και μία για το Σαράγεβο, εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ώστε να εξασφαλιστεί ότι -δεδομένης της υγείας του 68χρονου- θα αποδοθεί δικαιοσύνη εγκαίρως. Το δικαστήριο, που θεωρητικά πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2014, έχει δεχθεί κριτική για την αργή πορεία της εκδίκασης προηγούμενων υποθέσεων, που κρατούν χρόνια: Ο Μιλόσεβιτς είχε πεθάνει ενώ η δίκη του βρισκόταν στον τέταρτο χρόνο της ενώ ο Κάρατζιτς «μποϋκοτάρει» τη δίκη του από το 2009.
Τη διάσπαση της «υπόθεσης Μλάντιτς» σε δύο ξεχωριστές δίκες, μία για τη Σρεμπρένιτσα και μία για το Σαράγεβο, εξετάζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ώστε να εξασφαλιστεί ότι -δεδομένης της υγείας του 68χρονου- θα αποδοθεί δικαιοσύνη εγκαίρως.
Οι εισαγγελείς πρότειναν, με σκοπό την «μεγιστοποίηση της προοπτικής των θυμάτων για απονομή Δικαιοσύνης», τη διεξαγωγή πρώτης δίκης για το ρόλο του Μλάντιτς στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, με 8.000 θύματα, και έπειτα για τις ευθύνες του στην πολιορκία του Σεράγεβο.
Η εκδίκαση της υπόθεσης για τη Σρεμπρένιτσα θεωρείται πως μπορεί να γίνει συντομότερα αφού παρουσιαστούν τα στοιχεία του Δικαστηρίου κατά του Μλάντιτς. Οι εισαγγελείς ανέφεραν, όπως μεταδίδει το Reuters, πως τα στοιχεία θα έχουν παρουσιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Το δικαστήριο, που θεωρητικά πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2014, έχει δεχθεί κριτική για την αργή πορεία της εκδίκασης προηγούμενων υποθέσεων, που κρατούν χρόνια.
Ο Μιλόσεβιτς πέθανε το 2006 ενώ η δίκη του ήταν ακόμη σε εξέλιξη, έχοντας ξεκινήσει ήδη τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ενώ ο Κάραζιτς «μποϋκόταρε» τη δίκη του το 2009, η οποία άρχισε μόλις ένα χρόνο μετά τη σύλληψή του.
Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, ο οποίος καταζητείτο για 16 χρόνια, συνελήφθη το Μάιο στη Σερβία, κλείνοντας την «τριάδα» των κορυφαίων καταζητούμενων του Δικαστηρίου. Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει είναι βαρύτατο: γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου.
Η πλέον σοβαρή κατηγορία εναντίον του θεωρείται η σφαγή της Σρμπρένιτσα, όπου εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 8.000 άμαχοι μουσουλμάνοι (άνδρες και νεαρά αγόρια) το 1995.
Ο ίδιος αρνείται ότι είχε οποιοδήποτε ρόλο στη σφαγή της Σρμπρένιτσα, επιμένοντας στη θέση του κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όταν είχε χαρακτηρίσει τις σε βάρος του κατηγορίες «απεχθείς» και «τερατώδεις».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Tρεις νεκροί και 12 τραυματίες σε επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία με drones
- Είναι τα όσπρια το Το πιο υποτιμημένο superfood;
- Τραμπ: Θα «αισθανόταν καλύτερα» αν οι ΗΠΑ είχαν στα χέρια τους το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν
- Άστατος ο καιρός την Παρασκευή: Πού θα βρέξει
- Κόβεται το σεξ; Όλο και περισσότερες influencers απαντούν «ναι» με σιγουριά
- Η Gez Z ανακάλυψε τη λύση για το στρες;
- Η Βρετανία ζει ένα déjà vu – Η κυβέρνηση των Εργατικών μετατρέπεται σε κυβέρνηση των Τόρις
- Ποιά είναι τα δεδομένα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442