
Δεν υπάρχει ανάγκη παροχής έκτακτης ρευστότητας στις τράπεζες, καθησυχάζουν οι αρμόδιοι
Καθησυχάζουν τραπεζικοί κύκλοι αναφορικά με την ανάγκη προσφυγής εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στην ΤτΕ για την παροχή ρευστότητας. Όπως δηλώνουν στο in.gr τραπεζικοί κύκλοι, η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί καθημερινά και στενά την εξέλιξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και μέχρι σήμερα δεν έχει καταδειχθεί η ανάγκη ενεργοποίησης του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA).
Καθησυχάζουν τραπεζικοί κύκλοι αναφορικά με την ανάγκη προσφυγής εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη παροχή ρευστότητας.
Όπως δηλώνουν στο in.gr τραπεζικοί κύκλοι, η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί καθημερινά και στενά την εξέλιξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και μέχρι σήμερα δεν έχει καταδειχθεί η ανάγκη ενεργοποίησης του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance – ELA).
Σύμφωνα με το άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισσαβόνας οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν μηχανισμούς παροχής ρευστότητας (Emergency Financial Liquidity) με την προϋπόθεση πως θα κατευθύνουν την ρευστότητα σε πιστωτικά ιδρύματα.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως αποτελεί υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να είναι προετοιμασμένη για την παροχή στήριξης σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, ωστόσο δεν εκτιμούν πως την παρούσα περίοδο θα χρειασθεί κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με το Reuters, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αρνήθηκε σήμερα Τετάρτη να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή έκτακτης βοήθειας σε τράπεζες που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν κενό ρευστότητας τις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας από τη Τράπεζα της Ελλάδος προς πιστωτικά ιδρύματα δεν θα ανακοινωθεί επισήμως, αλλά θα αποτυπωθεί στα στοιχεία ισολογισμού που γνωστοποιεί σε μηναία βάση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυστρία: Αεροσκάφος συγκρούστηκε με αλεξίπτωτο πλαγιάς στον αέρα – Δείτε Βίντεο
- Ο Ολυμπιακός και η καλημέρα με Βεζένκοφ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη και την κούπα της Euroleague (pic)
- Η Louis Vuitton αγκάλιασε τον Keith Haring και το λαμπερό street style σε μια επίδειξη μόδας στη Νέα Υόρκη
- Γαλλία: «Μαζικό» σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών – Σχολικό προσωπικό ερευνάται για βία και σεξουαλική επίθεση
- Μάης 2024 – Μάης 2026: Τρία θρυλικά χρόνια, δύο ευρωπαϊκά… εντός έδρας και 37 τρόπαια
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό

