
Ομόλογα αξίας 22 δισ. ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα
Στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το ποσό για αγορές ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, που διέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγορών από τον Μάιο του 2010, όταν η κρίση του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο αποκορύφωμά της.
Περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, διέθεσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.
Οι αγορές, οι μεγαλύτερες από τον Μάιο του 2010 όταν η κρίση του ελληνικού χρέους βρισκόταν στο αποκορύφωμα της, κράτησαν τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα και απέτρεψαν την κλιμάκωση της κρίσης.
Το 2010, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα ποσά που διατέθηκαν είναι μάλιστα πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων στο Bloomberg που μιλούσαν για αγορές 15 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ επανενεργοποίησε μετά από τέσσερις μήνες τον μηχανισμό αγοράς ομολόγων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ισχυρότατων πιέσεων που δέχθηκαν οι δύο χώρες, κυρίως όμως η Ιταλία.
Οι αγορές κράτησαν τα ιταλικά και ισπανικά spread στο 5%, ένα υψηλό αλλά γενικά διαχειρίσιμο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται πλέον από τον EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), όμως η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στην έκτακτη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις κυβερνήσεις ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ: «Τάδε Εφη Ξένου» – 25 χρόνια πολιτικής ιστορίας με μολύβι και χαρτί
- ΗΠΑ: Άγριο έγκλημα στο Μπρούκλιν – Νεκρή 41χρονη τρανς από τον εραστή της
- Ισπανία: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς – Αναζητείται ο δράστης
- Σαν Ντιέγκο: «Θυσίασε τη ζωή του» ο φύλακας του τζαμιού και πατέρας οκτώ παιδιών – Φιλοναζί οι δράστες
- Το B/innovate ανέδειξε τη νέα γενιά καινοτομίας και δημιουργικότητας
- «Spygate»: Γιατί είναι στον «αέρα» ο αγώνας των 300.000.000 – «Φωτιά» στο αγγλικό ποδόσφαιρο!
- Γιατί κρατάμε τα κινητά τηλέφωνα στα συρτάρια – Πάνω από 5,3 δισ. αχρησιμοποίητες συσκευές smartphones
- Ηλεκτρικό πατίνι: Οι αλλαγές που έρχονται και γιατί η ασφάλιση μπαίνει όλο και περισσότερο στη συζήτηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442