
Δύσκολη ατζέντα για τους τραπεζίτες: αυξήσεις κεφαλαίου, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και συγχωνεύσεις
Η υποχρέωση των τραπεζών να αυξήσουν τον δείκτη της κεφαλαιακής τους επάρκειας και το κόστος που θα προκύψει από το roll-over των ομολόγων φέρουν τους τραπεζίτες αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν στα σχέδιά τους. Στην ατζέντα: αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναγκαστικές συγχωνεύσεις.
Η υποχρέωση των τραπεζών να αυξήσουν τον δείκτη της κεφαλαιακής τους επάρκειας και το κόστος που θα προκύψει από το roll-over των ομολόγων φέρουν τους τραπεζίτες αντιμέτωπους με δύσκολες αποφάσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν στα σχέδιά τους. Στην ατζέντα: αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και αναγκαστικές συγχωνεύσεις.
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα επιτελεία των τραπεζών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα παρακολουθώντας με αγωνία τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. Βασικό τους μέλημα είναι να ξεκαθαρίσουν οι όροι του roll-over προκειμένου να υπολογίσουν τη ζημιά τους από τη συμμετοχή στη διαδικασία, ανάλογα με το ύψος των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Μόλις αποκρυσταλλωθεί η εικόνα αυτή, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων, οι τραπεζίτες καλούνται να κάνουν τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.
Η πτώση του Χρηματιστηρίου σε χαμηλά 15ετίας δυσχεραίνει πάρα πολύ τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή και με ιδιαίτερα κακή επενδυτική ψυχολογία. Μάλιστα, πολλοί είναι οι τραπεζίτες που αναζητούν άλλες εναλλακτικές καθώς οι βασικοί μέτοχοι καλούνται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες. Και, επιπλέον, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται από μια τόσο «ρηχή» αγορά και με το ηθικό των επενδυτών στα Τάρταρα.
Αντίστοιχα, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σημαίνει ότι, αφενός οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν ιδιαίτερα τσουχτερά επιτόκια καθώς το κόστος δανεισμού είναι υψηλό και, αφετέρου, να εκχωρήσουν σημαντικό αριθμό μετοχών τους στους ομολογιούχους, στην περίπτωση που γίνει κάποια στιγμή η μετατροπή των τίτλων.
Εκτός κάποιων μικρότερων τραπεζών που έχουν ανακοινώσει ότι διερευνούν τις πιθανότητες συνεργασίας, πυρετός συγχωνεύσεων επικρατεί και στις μεγαλύτερες τράπεζες που τις τελευταίες εβδομάδες «μετρούν τις δυνάμεις τους» ενόψει των εξελίξεων.
Μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο με το κόστος της μεταφοράς των ομολόγων, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των τραπεζών, οδηγώντας σε νέα σχήματα που θα περιλαμβάνουν κάποιους από τους μεγαλύτερους παίκτες του τραπεζικού συστήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι 9 σταθμοί της Ιθάκης, το μεγάλο ευχαριστώ του Τσίπρα και το ταξίδι που μόλις αρχίζει
- Κόρινθος: Νεκρός βρέθηκε 69χρονος – Φέρει τραύμα από όπλο
- Σίξερς – Νικς 114-144: Σαρωτικοί οι Νεοϋορκέζοι, πέρασαν με… σκούπα στους τελικούς της Ανατολής
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Γ’)
- Θεσσαλονίκη: Έρευνες στον ποταμό Λουδία για τη σορό του 54χρονου που δολοφόνησαν
- Astypalaia’s Water Reserves Reach a Critical Point
