Να αναλάβουν δράση καλεί τους Ευρωπαίους ο Γκάιτνερ, για να μην επεκταθεί η κρίση
Την «προειδοποίησή» της στη Ουάσινγκτον πως ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ επαναλαμβάνει η Fitch, εάν δεν βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο για τον αμερικανικό δανεισμό, αν και τονίζει την εκτίμησή της πως το πρόβλημα θα έχει ξεπεραστεί εγκαίρως. «Αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών» λέει η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε την Βρυξέλλες να «εμποδίσουν τις δυσκολίες ορισμένων κρατών να εξελιχθούν σε ευρύτερη κρίση».
Την «προειδοποίησή» της στη Ουάσινγκτον πως ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ επαναλαμβάνει η Fitch εάν δεν βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο για τον αμερικανικό δανεισμό, αν και τονίζει την εκτίμησή της πως το πρόβλημα θα έχει ξεπεραστεί εγκαίρως.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο οίκος απειλεί ότι θα αναθεωρήσει τις προοπτικές (outlook) της αμερικανικής αξιολόγησης εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μέχρι τις 2 Αυγούστου -αντηχώντας παρόμοιες εκτιμήσεις και από την S&P.
H Fitch, σημειώνοντας πως εάν η Ουάσινγκτον δεν καταλήξει σε συμφωνία θα «αποδυναμωθεί το προφίλ του αξιόχρεου των ΗΠΑ», σημειώνει πάντως πως θεωρεί πιθανότερο πως η Ουάσινγκτον θα υπερβεί το αδιέξοδο και θα αντεπεξέλθει «πλήρως και έγκαιρα» στις δανειακές υποχρεώσεις της.
Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ορίσει στα 14 τρισ. δολάρια το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού -ποσό που είχε καλυφθεί μέχρι το Μάιο.
Γκάιντερ: «Δεν υπάρχει περίπτωση στάσης πληρωμών»
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί σύντομα: Ο υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ επανέλαβε τη Δευτέρα στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «θα έχει υπογραφεί έως την 2α Αυγούστου μια πολιτική συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού» η οποία θα αποτρέψει στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου.
«Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι αποκλείεται μία στάση πληρωμών» υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό για τις ΗΠΑ και για όλον τον πλανήτη».
«Πολλές παρασκηνιακές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη» ώστε να αποτραπεί η στάση πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ, λέγοντας πως το Κογκρέσο δεν μπορεί παρά να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού.
Ο υπουργός κάλεσε όμως και τις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση: «Η Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να οπλιστεί με μεγαλύτερο σθένος στην προσπάθειά της να δαμάσει τον κίνδυνο μίας κλιμάκωσης της παρούσας κρίσης» τόνισε, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να εμποδίσει οι δυσκολίες «ορισμένων κρατών να εξελιχθούν σε ευρύτερη κρίση.
Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, συνέχισε ο Γκάιντερ, «πήρα σειρά μέτρων στην κατεύθυνση αυτήν ακριβώς, στη διάρκεια των λίγων εβδομάδων που πέρασαν… όλα αυτά είναι εποικοδομητικά, όμως ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να δρουν τώρα(…)υλοποιώντας συμπληρωματικές αλλαγές, που θα συνεισφέρουν να δαμάσουν τους κινδύνους μίας ευρύτερης κρίσης.
Εν τω μεταξύ, κατ’ ιδίαν συνομιλίες με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές είχε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ωσόσο, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν σημειώθηκε πρόοδος ή συμφωνία.
Λίγο αργότερα, ο ηγέτης της Πλειοψηφίας της Γερουσίας δήλωνε ότι θα συνεχιστούν οι καθημερινές διαβουλεύσεις στη Γερουσία -και τα Σαββατοκύριακα-, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την κρίση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τεχνητή Νοημοσύνη και Απασχόληση: Ποιους κλάδους χτυπά πρώτα;
- Ξύπνησες στα άγρια χαράματα; Έξι τρόποι για να σε πάρει πάλι ο ύπνος
- «Καυτός» Ελ Κααμπί: Ο Μαροκινός έχει περισσότερα γκολ από πέντε ομάδες της Super League
- Καιρός: Συννεφιασμένος την Κυριακή με σημάδια βελτίωσης – Πότε και πού αναμένονται βροχές και χιόνια
- Νικολά Σαρκοζί: Μαρτυρία σε fast forward
- Μπρουνέλο Κουτσινέλι: Αστέρες του Χόλιγουντ τίμησαν τον Ιταλό μεγιστάνα της μόδας
- Απόδραση: Η επιστήμη ξέρει με ποιον είναι καλύτερο να πας ένα ταξίδι
- Περισσότερα από 6.000 ιατρικά λάθη κάθε χρόνο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)












































![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442