Τρίτη 12 Μαϊου 2026
weather-icon 26o
Αυξημένες κατά 9,52% οι αφίξεις τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια το α’ εξάμηνο

Αυξημένες κατά 9,52% οι αφίξεις τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια το α’ εξάμηνο

Μηνύματα αισιοδοξίας για τη θετική έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου φέρνουν τα προσωρινά στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων του α' εξαμήνου 2011 στα αεροδρόμια, που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Θεαματική άνοδος των αφίξεων καταγράφεται σε πολλά νησιά, ενώ μοναδική «παραφωνία» αποτελεί η Αθήνα...

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Μηνύματα αισιοδοξίας για τη θετική έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου φέρνουν τα προσωρινά στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων του πρώτου εξαμήνου του 2011 στα ελληνικά αεροδρόμια, που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011, καταγράφεται αύξηση των τουριστών, που κατέφθασαν στην Ελλάδα με αεροπλάνο, σε ποσοστό 9,52% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας συνολικά τους 4.214.220 τουρίστες.

Ενδεικτικό της δυναμικής με την οποία κινείται ο τουρισμός φέτος, είναι και τα στοιχεία για το
μήνα Ιούνιο, όπου κατέφθασαν 1.792.673 αλλοδαποί τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση 15,87% σε σχέση με πέρυσι και πλέον ο πρώτος μήνας του θέρους αναδεικνύεται ο παραγωγικότερος από πλευράς αφίξεων.

Πρωταθλήτριες περιοχές στην αύξηση των ποσοστών προσέλκυσης τουριστών στο εξάμηνο του 2011 είναι η Ρόδος και η Κως με άνοδο στις αφίξεις 33,25% και 31,07% αντίστοιχα, με τη Ρόδο να προσελκύει στο εξάμηνο 590.927 τουρίστες και την Κω 268.393.

Σημαντική άνοδο στις αφίξεις πέτυχαν τόσο η Θεσσαλονίκη, με 11,57%, όσο και το Ηράκλειο 15,06% και τα Χανιά 7,82%.

«Παραφωνία» στο κλίμα της ανόδου που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά αεροδρόμια, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποτελεί η μικρή πτώση κατά 3,02% στις αφίξεις του Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα σε σχέση με πέρυσι.

Αυξημένη εμφανίζεται και η συνολική δαπάνη τουρισμού

Παράλληλα, σημαντική αύξηση στη συνολική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού το πρώτο τετράμηνο καταγράφουν τα στοιχεία της Visa Europe: Η συνολική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2011 ανήλθε σε 245 εκατ. ευρώ έναντι 214 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 14,32%.

Οι επισκέπτες από την Κύπρο εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο καταναλωτικής δαπάνης εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, με συνολική δαπάνη 70 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011, μια αύξηση της τάξης του 14,66%.

Η αντίστοιχη δαπάνη των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση, παρόλο που αντιστοιχεί στη μισή δαπάνη από αυτή των Κυπρίων. Η καταναλωτική δαπάνη του εισερχόμενου τουρισμού από την Ρωσία σημείωσε μια εντυπωσιακή άνοδο το 2011 κατά 80,84% αγγίζοντας τα 7,9 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά επιμέρους κλάδους, σημαντική ήταν η αύξηση της καταναλωτική δαπάνης σε ξενοδοχεία (22,71%).

Ο δείκτης τουριστικής δαπάνης, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο N.Καμπανόπουλος, βασίζεται στα στοιχεία διασυνοριακών συναλλαγών με χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες κάρτες Visa.

«Συγκρατημένα αισιόδοξες» οι τουριστικές επιχειρήσεις

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για την αύξηση των αφίξεων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εμφανίζεται ικανοποιημένος, αλλά σημειώνει πως δεν πρέπει να δημιουργούν ευφορία: «Το διάστημα στο οποίο αναφέρονται έχει προηγηθεί των προσφάτων γεγονότων στην πλατεία Συντάγματος, τα οποία ενδέχεται να μας επηρεάσουν στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου» υποστηρίζει ο ΣΕΤΕ .

Ως κύριες αιτίες της αύξησης της τουριστικής ζήτησης για τη χώρα για φέτος θεωρείται η ανάκτηση ενός μέρους των απωλειών του 2010, λόγω των γεγονότων του Μαΐου, τα προβλήματα στη Βόρειο Αφρική και η ένταση μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας και ταυτόχρονα, η μείωση του ΦΠΑ στα καταλύματα και η βελτίωση στη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίων στη Ρωσία.

Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ τον περασμένο Μάιο και οι οποίες σήμερα, όπως επισημαίνει, σημειώνουν σημαντικές καθυστερήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Μαϊου 2026
Cookies