Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο είδος γλυκαντικού στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη στην ΕΕ

Νέο είδος γλυκαντικού στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη στην ΕΕ

Φυσικά γλυκαντικά από το φυτό στέβια αναμένεται να εγκριθούν εντός του έτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η Κομισιόν έπειτα από συμφωνία των χωρών-μελών. Σαράντα έως 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, η στέβια δεν έχει θερμίδες, δεν προκαλεί την έκκριση ινσουλίνης και, σε αντίθεση με την ασπαρτάμη, είναι κατάλληλη για χρήση και στη μαγειρική.

Φυσικά γλυκαντικά από το φυτό στέβια αναμένεται να εγκριθούν εντός του έτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η Κομισιόν έπειτα από συμφωνία των χωρών-μελών.

Η δραματική άνοδος στη συχνότητα του διαβήτη και της παχυσαρκίας έχει δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων γλυκαντικών χωρίς θερμίδες, και σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Zenith International η παγκόσμια αγορά για προϊόντα από στέβια θα έχει φτάσει τα 825 εκατ. δολάρια μέχρι το 2014.

Το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα υποβληθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το Reuters. «Στο τέλος της διαδικασίας, οι γλυκοζίτες της στεβιόλης θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας στην ΕΕ έως τα τέλη του έτους» ανέφερε η Επιτροπή.

«Γλυκοζίτες της στεβιόλης» ονομάζονται οι γλυκές ουσίες που περιέχει ο θάμνος Stevia rebaudiana.

Οι ουσίες αυτές, 40 με 300 φορές πιο γλυκές από τη σουκρόζη (τη γνωστή ζάχαρη), δεν έχουν θερμίδες ούτε προκαλούν την έκκριση ινσουλίνης.

Η Coca-Cola Co. σκοπεύει να λανσάρει αναψυκτικά στα οποία θα χρησιμοποιεί ένα γλυκαντικό με βάση τη στέβια, που θα κυκλοφορήσει με την εμπορική ονομασία Rebiana. Η PepsiCo, από την πλευρά της, χρησιμοποιεί γλυκοζίτες της στεβιόλης στους χυμούς Tropicana με λίγες θερμίδες.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, η Κομισιόν έθεσε ως όριο μια «αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη» στα 4 χιλιοστογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πάντως ότι η στέβια μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Επίσης, οι γλυκοζίτες της στεβιόλης είναι σταθεροί σε θερμοκρασία έως και 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση τους στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.

Ο θαυματουργός θάμνος της στέβιας είναι ενδημικό φυτό της Παραγουάης και αποτέλεσε το παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γουαρανών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024