Αγώνας ταχύτητας για την εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων
Στις διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα επικεντρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει έως τα τέλη Ιουλίου στην σύσταση του Ταμείου και στον διορισμό της διοικήσεως του, ώστε από τον προσεχή Σεπτέμβριο να καταστεί πλήρως λειτουργικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η αξιοποίηση περίπου 100 δημόσιων ακινήτων.
Στις διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα επικεντρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα η προσοχή των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται πως το νεοσυσταθέν Ταμείο θα συντονίσει το έργο των αποκρατικοποιήσεων την προσεχή τετραετία και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει έως τα τέλη Ιουλίου στην σύσταση του Ταμείου και στον διορισμό της διοικήσεως του, ώστε από τον προσεχή Σεπτέμβριο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
Σημειώνεται πως η διαχείριση του Ταμείου θα γίνεται από ανεξάρτητο και επαγγελματικό συμβούλιο, το έργο του οποίου θα αξιολογούν επίτροποι της ΕΕ και της ΕΚΤ. Μάλιστα, θα γίνεται και τριμηνιαία ποσοτική αξιολόγηση της συνολικής διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση της προόδου.
Η τρόικα θεωρεί πως το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, που περιέχουν εγγεγραμμένες και μη εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις και βιώσιμη εμπορικά ακίνητη περιουσία (κτίρια και γη).
Πάντως ακόμη εκκρεμεί η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ακίνητης Περιουσίας η οποία βάσει του νόμου θα έχει κεντρικό ρόλο στην εποπτεία της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ενώ και η υφιστάμενη νομοθεσία να πρέπει να εμπλουτισθεί με τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα και τους συμπληρωματικούς νόμους ώστε η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας να μην έχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί παράνομη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η αξιοποίηση περίπου 100 δημόσιων ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει την πρώτη μελέτη αξιοποίησης που έχει συντάξει κοινοπραξία οκτώ τραπεζών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται 20 ακίνητα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση, καθώς είναι ελεύθερα από νομικές και άλλες δεσμεύσεις.
Στην λίστα με τα 20 ακίνητα περιλαμβάνονται η τουριστική έκταση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, η περιοχή της Ξάνθης όπου στεγάζονταν παλαιότερα οι υπηρεσίες της «Φωνής της Αμερικής», η περιοχή του Αντιρρίου και άλλα μεγάλα ακίνητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
- Τοξικότητα κυβερνητικής κοπής
- Diamond League: Τεντόγλου και Τζένγκο δοκιμάζονται στο Μονακό
- Σφυροκόπημα Ανδρουλάκη: Ακρίβεια παντού, οι πολίτες δεν χρειάζονται τη συμπόνοια σας αλλά λύσεις – Στο βήμα ο Μητσοτάκης
- Ελάτε να μου μιλήσετε, δεν δαγκώνω: Ο Μπιλ Γουόρντ των Black Sabbath μιλά για τις μέρες του σε αναπηρικό αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Πτήση προς Σαράγεβο επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω επιθετικού επιβάτη
- «Τον βάλαμε σε τζετ και κάναμε κύκλους για να μην μας δουν» – Πώς η Λίβερπουλ του Κλοπ πήγε να πάρει τον Εμπαπέ
- Hurriyet: Πουλήθηκαν οι S-400 σε άλλη χώρα του Κόλπου – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442