Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση Μπαρόζο για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

Παρέμβαση Μπαρόζο για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων ζητεί ο Γ. Παπανδρέου

Επιστολή με την οποία ζητεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να επισπευθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων, θα αποστείλει ο πρωθυπουργός. Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και γενικότερα η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον κ. Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Σκανδαλίδης και Κουτρουμάνης.

Επιστολή με την οποία ζητεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να επισπευθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση των κοινοτικών κονδυλίων, θα αποστείλει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να έχει το απόγευμα και τηλεφωνικές επαφές για το θέμα αυτό τόσο με τον κ. Μπαρόζο, όσο και με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και άλλους υψηλόβαθμους κοινοτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια για την ανάπτυξη δεν θα μπλέξουν στα γρανάζια της κοινοτικής γραφειοκρατίας.

Σχετικές ανακοινώσεις ίσως κάνει το απόγευμα, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Στις επαφές του, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και θα ζητεί επίσης τεχνική υποστήριξη σε τομείς που υπάρχει εμπειρία, προκειμένου τα έργα να προωθηθούν ταχύτατα.

Παράλληλα, θα γίνει επαναπροσδιορισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και νέα στόχευση.

Επίσης, θα προωθηθεί η συνεργασία και ο συντονισμός των υπουργείων προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, καθώς με την έναρξη εφαρμογής των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα αρχίσει η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και γενικότερα η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον κ. Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Σκανδαλίδης και Κουτρουμάνης.

Η προεργασία είχε ξεκινήσει από τον τέως υπουργό Οικονομικών και νυν υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδη. Τώρα, κεντρικό ρόλο, εκτός βεβαίως από οτν κ. Χρυσοχοΐδη, έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου μετά την απόφαση της ΕΕ για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στο 15%, με την οποία διευκολύνεται η προεκταμίευση των κοινοτικών πόρων και η δημιουργία ενός πακέτου αναπτυξιακών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Με την κοινοτική διευκόλυνση, η Ελλάδα αποκτά άμεση πρόσβαση στα 15,3 δισ. ευρώ της κοινοτικής συνδρομής του ΕΣΠΑ, με την υποχρέωση να συνεπενδύσει 2,3 δισ. ευρώ στη διετία για την εκταμίευση αυτού του ποσού.

Καθώς το Δημόσιο και οι ιδιώτες υποχρεούνταν να συγχρηματοδοτήσουν με 13,7 δισ. ευρώ τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, από την απόφαση της Επιτροπής προκύπτει καθαρό όφελος 11,4 δισ. ευρώ που επιμερίζεται στην περίοδο ώς το 2013.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική συμμετοχή μπορεί να καλυφθεί από δάνειο που είχε συναφθεί τον Ιούνιο του 2010 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 2 δισ. ευρώ και από το οποίο η Ελλάδα έχει λάβει τα 500 εκατ. ευρώ της προκαταβολής.

Το συνολικό σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας (αυτό που κάποιοι ονομάζουν ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ») ίσως ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, αν εκτός από τα 15 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ συνυπολογισθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ (το ποσό των 2 δισ. ευρώ προτείνεται να αυξηθεί στα 5 δισ. ευρώ) και κεφάλαια έως 30 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να προέλθουν από το επενδυτικό ευρωομολόγο με «όχημα» και πάλι την ΕΤΕπ.

Όλα όσα, όμως, αφορούν την ΕΤΕπ είναι υπό διαπραγμάτευση και το μόνο σίγουρο, προς το παρόν, δείχνει να είναι η άμεση εκταμίευση κονδυλίων 1 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τις υποδομές, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης μέσω της κατάρτισης των ανέργων.

Στις 18 Νοεμβρίου 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το στόχο της επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση της εθνικής συμμετοχής και παράλληλης διασφάλισης της χρήσης των εξοικονομούμενων πόρων για την ανάπτυξη, ανασχεδιασμό προγραμμάτων και ριζική αναδιάρθρωση «των αναποτελεσματικών διοικητικών δομών που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Αυτή η δέσμη προτάσεων παρουσιάστηκε στα αρμόδια όργανα της Επιτροπής και στις 16 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε το αίτημα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο Ανάπτυξης διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τον επαναπροσδιορισμό των προγραμματικών στόχων του ΕΣΠΑ, ώστε να μετατραπεί σε ένα ευέλικτο και γρήγορο μηχανισμό αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα καταθέσει στα αρμόδια όργανα της ΕΕ μια συμπληρωματική δέσμη προτάσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση πρόσθετων κοινοτικών πόρων και τεχνογνωσίας.

Όπως είχε πει στη Βουλή, θα ζητήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Στήριξης, του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει προαναγγείλει την αναδιάρθρωση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, ώστε «να γίνει πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο», καθώς και τη δημιουργία Δημόσιας Επενδυτικής Τράπεζας για να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα τραπεζική ρευστότητα με μικρή συμμετοχή του Δημοσίου και μεγαλύτερη των ιδιωτών, οι οποίοι θα έχουν και την εποπτεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024