Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύθηκαν τα CDS εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας
Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο, πάνω από τις 2.000 μονάδες, σκαρφάλωσε την Πέμπτη το κόστος ασφάλισης (CDS) των κρατικών ομολόγων, ενώ το spread εκτινάθηκε πάνω από τις 1.500 μονάδες βάσης, καθώς εντείνεται η ανησυχία στις αγορές για την ελληνική κρίση χρέους, εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας μετά το «ναυάγιο» της πρότασης για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των προσδοκιών για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο σκαρφάλωσε την Πέμπτη το κόστος ασφάλισης (CDS) των κρατικών ομολόγων, καθώς εντείνεται η ανησυχία στις αγορές για την ελληνική κρίση χρέους, εν μέσω έντονης πολιτικής αβεβαιότητας μετά το «ναυάγιο» της πρότασης για κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και των προσδοκιών για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Συγκεκριμένα, τα CDS εκτοξεύθηκαν υψηλότερα κατά 346 στις 2.072 μονάδες βάσης.
Ένα 24ωρο μετά το θρίλερ που διαδραματίστηκε για την κυβέρνηση συνεργασίας, οι πολιτικές διεργασίες συνεχίζουν με τον ίδιο ραγδαίο τρόπο, καθώς σήμερα παραιτήθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Έκτωρ Νασιώκας.
Στις 4:30 θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και στη συνεδρίαση ίσως τεθεί θέμα ηγεσίας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και εν συνεχεία θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Εάν τελικά γίνει σήμερα ο ανασχηματισμός, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Το spread του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε μέχρι τις 1.508 μονάδες βάσης, από 1.478 το πρωί.
Η απόδοση ενισχύθηκε μέχρι το 18%, από 17,81% στο άνοιγμα της αγοράς.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε μέχρι το 28,03% από 29,40% το πρωί, για να αυξηθεί, όμως, αργότερα στο 29,11% (ενδοσυνεδριακά ανήλθε μέχρι το 30,32%).
Eυρώ, χρηματιστήρια και οι τιμές των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης υποχωρούν έντονα, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Η ανησυχία των επενδυτών εστιάζεται στη διαφωνία που υπάρχει στην ΕΕ για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου και στην πολιτική και κοινωνική ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
«Το ρολόι κτυπά για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ενότητα της Ευρώπης και στην Αθήνα δεν υπάρχει η πολιτική συναίνεση για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις», λένε οι αναλυτές.
«Η έλλειψη ενότητας βαθαίνει την κρίση χρέους της Ελλάδας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην αποτυχία σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε έως το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ έκανε και νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα των 1,20 φράγκων, για να ανέβει στη συνέχεια λίγο πάνω από τα όριο αυτό.
Το ελβετικό φράγκο θεωρείται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο και έχει ανατιμηθεί πάνω από 15% τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με το ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι λέει για τη γνωρίμια του με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- Χίος: Διάσωση μητέρας και γιου από το φλεγόμενο σπίτι τους
- Νέλσον Μαντέλα: Ο ισόβιος αγώνας κατά του ρατσισμού
- Η δεύτερη… νιότη του Νάντο Ντε Κολό στη Βιλερμπάν (vids)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Διαβατά
- Ελβετικό φράγκο: Έφτασε η κρίσιμη δίκη στον Άρειο Πάγο – Προσφυγή 200.000 πολιτών
- Η La Liga πάει τους παίκτες στα δικαστήρια
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442